Canadese volgt Goldstone op bij VN-tribunaal

NEW YORK, 23 FEBR. De Canadese rechter Louise Arbour (49) zal de Zuidafrikaan Richard Goldstone opvolgen als aanklager van het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië.

Dat heeft secretaris-generaal Boutros-Ghali van de Verenigde Naties gisteren gezegd. De VN-Veiligheidsraad moet de benoeming nog bekrachtigen, maar volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Madeline Albright, gaat het daarbij om een “hamerstuk”.

Boutros-Ghali zei dat de Canadese rechter op 1 oktober bij het tribunaal zal beginnen. Arbour is rechter in Toronto aan het Hof van Appel van de provincie Ontario. Eerder gaf ze les aan York University. Ze werd in 1987 rechter. Sinds april zit zij een commissie voor die een opstand in een vrouwengevangenis onderzoekt. Het spitst zich toe op de vraag in hoeverre mannelijke bewakers in overeenstemming met de regels handelden bij het fouilleren van vrouwelijke gevangen die zich daartegen verzetten.

Volgens Albright is met Goldstone, die overstapt naar het Zuidafrikaanse Hooggerechtshof waarin hij twee jaar geleden werd benoemd, afgesproken dat hij tot 1 oktober zal aanblijven om de wisseling van aanklagers zo soepel mogelijk te laten verlopen. Albright zei geen enkele zorg te hebben dat het vertrek van Goldstone het werk van het tribunaal negatief zal beïnvloeden.

De advocaten van de twee hoge Bosnisch-Servische officieren die begin vorige week van Sarajevo werden overgebracht naar het tribunaal, hebben hun cliënten geadviseerd gebruik te maken van hun zwijgrecht in afwachting van een formele beschuldiging. De advocaten Toma Fila uit Joegoslavië - die de Bosnisch-Servische generaal Djukic vertegenwoordigt - en de Nederlander Jan Sjöcrona, die door kolonel Krsmanovic is gekozen als verdediger, is de arrestatie van beide officieren illegaal. Het tribunaal heeft volgens Fila gedreigd beide officieren weer aan de Bosnische autoriteiten uit te leveren als het onderzoek niet vordert.

De twee officieren werden eind januari in Sarajevo door het Bosnische regeringsleger gearresteerd. De Bosnische justitie verdacht ze van oorlogsmisdaden en begon een onderzoek. Dit leidde tot grote spanningen in Bosnië. Uit protest tegen de onverwachte arrestaties braken de Bosnische Serviërs alle contacten met de vredesmacht IFOR af. Na bemiddeling door de voormalige Amerikaanse gezant voor Joegoslavië Richard Holbrooke, stemden partijen in met een regeling dat oorlogsmisdadigers alleen worden opgepakt als het om een door het VN-tribunaal gezocht persoon gaat. Beide officieren werden niet teruggestuurd naar Bosnisch-Servisch gebied, maar voor verder onderzoek overgebracht naar Den Haag.

De Bosnisch-Servische generaal Djukic staat inmiddels onder medische controle. Volgens het kabinet van de griffier van het tribunaal is er geen sprake van een noodgeval. Beide officieren zouden nogal zijn geschrokken van hun plotselinge overdracht aan het tribunaal. (AP, Reuter)