Benetton gedaagd wegens fraude

ROME, 23 FEBR. De Italiaanse kledingfabrikant Luciano Benetton zal terecht moeten staan op verdenking van medeplichtigheid aan een frauduleus bankroet, zo heeft een rechter in Milaan gisteren besloten.

Benetton, een van de belangrijkste ondernemers van Italië, is aandeelhouder en lid van de raad van bestuur geweest van het kledingbedrijf Fiorucci, dat eind jaren tachtig failliet is gegaan. Hoofdaandeelhouder en mode-ontwerper Elio Fiorucci is eerder veroordeeld tot 22 maanden voorwaardelijk wegens vervalsing van de boekhouding.

Het parket van Milaan verdenkt Luciano Benetton ervan als lid van de raad van bestuur op de hoogte te zijn geweest en te hebben meegewerkt aan de vervalsing van de cijfers.

De opening van het proces staat gepland voor 3 maart 1977. Behalve Luciano Benetton staan vier andere verdachten terecht.

Een woordvoerder op het hoofdkantoor van Benetton in Ponzano Veneto, in het noordoosten van Italië, verklaarde desgevraagd dat noch Luciano Benetton, noch iemand anders van de Benetton Group Spa. een operatieve functie heeft vervuld binnen Fiorucci. “Senator Luciano Benetton heeft alleen in de periode die loopt van 4 september 1985 tot 17 september 1987 deel uitgemaakt van de Raad van Bestuur, zonder ooit enige beleidsmacht aan te nemen,” aldus deze verklaring.

Verder laat het bedrijf weten dat de Benetton groep zijn belang in Fiorucci al enige tijd had verkocht, voordat Fiorucci werd geliquidideerd en de procedure voor een officieel failliet was begonnen. Benetton Group Spa heeft van 1982 tot 1987 een belang van dertig procent gehad in Fiorucci. Fiorucci is in 1989 failliet gegaan.

De aanklacht staat los van de smeergeldonderzoeken waarbij een aantal Milanese modekoningen als Giorgio Armani, Gianfranco Ferrè en Krizia zijn betrokken. Zij worden ervan verdacht smeergeld te hebben betaald aan leden van de fiscale recherche. Een zelfde aanklacht is ingediend tegen mediamagnaat Silvio Berlusconi. Zowel Berlusconi als de modekoningen zeggen dat ze zijn afgeperst. Dit proces had in september vorig jaar moeten beginnen, maar is al drie keer verdaagd. Het staat nu voor 10 mei op de agenda.

    • Marc Leijendekker