Banken nerveus na terugkeer Schneider

BONN, 23 FEB. Vanmorgen was het op vliegveld Frankfurt zover: Jürgen en Claudia Schneider zijn terug in Duitsland. De grootste Pleitier (bankrotteur) uit de Duitse geschiedenis mag nu met zijn ziek geraakte vrouw wachten op een proces, dat vermoedelijk pas eind dit jaar kan beginnen.

De 62-jarige ex-metselaar, die als volwassene ingenieur werd en economie studeerde, zal worden beschuldigd van fraude en massaal kredietbedrog. In de top van Duitse banken zal men hier en daar het hart vasthouden over wat de vroeger zo gewaardeerde cliënt Schneider nog te vertellen heeft over zijn avonturen in de wereld van het grootkapitaal.

Het echtpaar was 22 maanden geleden met de spreekwoordelijke noorderzon uit Duitsland verdwenen. Het liet een ineengestort onroerend-goedimperium achter (106 objecten in heel Duitsland, doorgaans op prachtige lokaties) en een schuld van omstreeks 5 miljard mark bij banken en leveranciers. Even later ontving de Deutsche Bank, de voornaamste kredietverstrekker, een briefje waarin Schneider meedeelde dat het zijn bedrijven financieel niet goed ging en hemzelf qua gezondheid ook niet.

Hun nieuwe adres verzwegen de Schneiders. Het zou ruim een jaar duren voor zij, mei 1995, werden gearresteerd in Florida, waar zij al die tijd in een vakantiebehuizing hadden gewoond, al meenden Duitse en andere media in dat jaar met regelmaat andere onderduikadressen op het spoor te zijn gekomen (in Iran, Noord-Afrika, het Caraïbisch gebied bijvoorbeeld). Wat dat betreft hielden de Schneiders, die 250 miljoen mark van een Zwitserse nummerrekening hielden meegenomen, eerst de banken en daarna de justitie en de media langdurig voor de gek.

De terugkeer van de Schneiders was even aandachttrekkend als hun vertrek in april 1994 stilletjes was geweest. Veel Duitsers keken mee vanmorgen, toen de Schneiders na hun vlucht uit Fort Lauderdale via Chicago, keurig op tijd voor de tv-ontbijtshow, aankwamen. Een dagenlang debat of het echtpaar nu eerste of tweede klasse zou terugreizen had de Duitse justitie gisteravond beëindigd door de gehele eerste-klasafdeling van een Lufthansa-vliegtuig voor het echtpaar en politiemensen te reserveren. Zodat de meereizende journalisten het met de tweede klas moesten doen, zij het dan niet zonder vrucht. Een tv-verslaggever kon vanmorgen bijvoorbeeld melden dat de Immobilienhai maar één van zijn “wel 50” pruiken meehad.

Jürgen Schneider, de self made man die de banken jaren bij de staart had, hoopt nu natuurlijk enigszins op een Robin-Hoodeffect. De rol van Jan zonder Land zou dan toevallen aan Hilmar Kopper, sinds 1989 chef van de Deutsche Bank, die Schneiders onbetaalde leveranciersrekeningen (50 miljoen) zomer 1994 met recht maar zeer onhandig afdeed als peanuts. Waardoor de kritiek op zijn bank, en op haar tekortschietende interne controles, nog toenam en “peanuts” het Duitse “onwoord van het jaar” werd.

    • J.M. Bik