Argentijns minister vreest voor zijn leven

BUENOS AIRES, 23 FEBR. De Argentijnse minister van economische zaken, Domingo Cavallo, heeft gezegd dat “mafiagroepen” die worden geleid door de directeur van de geprivatiseerde posterijen, Alfredo Yabran, zijn imago beschadigen en zelfs zijn leven bedreigen.

Door [mij] te beschuldigingen van financiële malversaties “willen zij dat ik mijn morele autoriteit verlies om belastingontduiking te blijven bestrijden, maar als Yabran of een van zijn beulen mij laat vermoorden, zal de waarheid aan het licht komen”, aldus Cavallo in een vraaggesprek met het blad Gente.

Cavallo ontkende later op televisie dat hij Yabran direct had beschuldigd. In augustus vorig jaar beschuldigde Cavallo Yabran ervan leiding te geven aan een bommencampagne en het intimideren van tegenstanders om zijn financiële monopoliepositie te kunnen handhaven.

Belastingontduiking staat bovenaan Cavallo's lijstje van te bestrijden misstanden. Na enkele vette jaren heeft Argentinië opnieuw een begrotingstekort van zeven miljard dollar. Het parlement heeft president Carlos Menem eerder deze maand voor een jaar de bevoegdheid gegeven om het gat te dichten met noodmaatregelen die hij per decreet kan afkondigen: verhoging van de belastingen en de BTW, en het versneld privatiseren of opheffen van overheidsinstellingen.

Het Internationaal Monetair Fonds weigert onder meer een nieuwe lening van 800 miljoen dollar zolang het begrotingstekort oploopt. (AP)