ARABISCH GEHAKTBROOD

Wie ooit jong schapenvlees heeft gegeten, is voorgoed een liefhebber van de volle smaak van dit 'gerijpte' lamsvlees. De pechvogel die tijdens de 2e W.O. of in schraalbevleesde landen ranzige koteletten van een oud schaap kreeg voorgeschoteld, is voorgoed genezen van schapevlees. Wie het smaakrijke schapenvlees eens voorzichtig wil uitproberen, koopt half-om-half gehakt van runder- en schapenvlees bij de Islamitische slager en maakt een vertrouwde Hollandse gehaktbal.

Maar het is eerlijker die schapensmaak in zijn eigen sfeer te plaatsen en een plat Arabisch gehaktbroodje te maken, mediterraan gekruid en met verstand van zaken toegedekt door frisse tomaat. Serveer dit gehakt eens bij de kerrierijst met cashews (zie NRC 19 febr.).

Voor zes porties:

1 kg half/om/half gehakt (schaap/rund)

150 gram uien, gepeld

15 gram verse koriander (zakje van Green Pack)

1 eetlepel komijnzaadjes

20 kardamomzaaddozen

1 theelepel gemalen cayennepeper

zout en versgemalen zwarte peper

4-5 grote gepelde pruimtomaten uit blik

2 theelepels oregano

Spreid het gehakt uit in een ruime kom. Maal uien en koriander (inclusief steeltjes) samen fijn in een food processor of hak ze samen zeer fijn met een hakmes; strooi het mengsel over het gehakt. Wrijf de komijnzaadjes fijn in een grofstenen vijzel en strooi het poeder over het gehakt. Vermorzel vervolgens de kardamomzaaddozen in de vijzel, verwijder de losgekomen vliesjes en wrijf de zwarte zaadjes fijn. Doe kardamom, cayennepeper, zout en zwarte peper naar wens bij het gehakt en prak alles goed door elkaar. Druk het aangemaakte gehakt in een langwerpige ovenschaal van circa 27 x 22 cm en strijk het oppervlak glad. Zet de schaal in een voorverwarmde (180ß8 C) oven en braad het gehakt 30 minuten. Snijd de tomaten in gelijkmatige blokjes en laat ze uitlekken in een zeef. Neem het gehakt uit de oven en giet het uitgesmolten vet merendeels over in een kom; er moet een kleine hoeveelheid jus in de schaal achterblijven. Bedek het gehakt met de stukjes pruimtomaat, strooi er wat zout over en de oregano. Zet de schaal nog 15 minuten in de oven. Serveer het Arabisch gehaktbrood in de schaal en snijd het aan tafel in zes gelijke stukken.

    • Florine Boucher