Anti-kankermiddel verwekt kanker

ROTTERDAM, 23 FEBR. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gisteren tamoxifen, een veelgebruikt medicijn dat borstkanker kan onderdrukken, als kankerverwekkend geclassificeerd. De WHO heeft het synthetische anti-hormoon geplaatst op een lijst met stoffen die een serieus risico op kanker geven.

Tamoxifen, dat in Nederland ook onder merknamen Nolvadex en Tamoplex wordt voorgeschreven, verhoogt de kans op baarmoederkanker twee- tot zevenmaal. Het internationale centrum voor kankeronderzoek CIRC heeft aanbevolen het middel niet meer te gebruiken. De Nederlandse Kankerbestrijding is het niet eens met die aanbeveling.

Het Anthonie van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam en de Nederlandse Kankerbestrijding hebben inmiddels vragen gekregen van verontruste borstkankerpatiëntes die met het middel worden behandeld. Volgens de woordvoerder van de Kankerbestrijding wegen de voordelen van het middel, de onderdrukking van de borsttumor, ruimschoots op tegen de nadelen. Het gunstige effect op borstkanker is volgens de Kankerbestrijding vijftig keer groter dan het nadelige effect op baarmoederkanker.

Tamoxifen wordt met redelijk succes gebruikt bij vrouwen met een meestal uitgezaaide borstkanker die groeit onder invloed van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Tamoxifen blokkeert de bindingsplaatsen voor oestrogeen in de tumor. De tumoren groeien dan niet verder. De behandeling onderdrukt de groei, maar vernietigt de tumoren niet.

Tamoxifen staat nu op een lijst carcinogene stoffen naast niet-medicijnen als benzeen, aflatoxinen (een schimmelprodukt dat leverkanker veroorzaakt), de hepatitisvirussen B en C en de metalen cadmium en beryllium. De lijst is meer bedoeld voor blootstelling van werknemers in het bedrijfsleven dan voor patiënten die voor een levensbedreigende ziekte worden behandeld. Er zijn veel meer anti-kankermiddelen waarvan steeds duidelijker wordt dat ze zelf ook weer tumoren veroorzaken. Vooral bij kinderen die een tumor hebben overleefd kan dit later een probleem vormen.