Zwolle staat betoging CD én antifascisten toe

ZWOLLE, 22 FEBR. Burgemeester J. Franssen van Zwolle heeft gisteren besloten zaterdag zowel een demonstratie van de Centrumdemocraten als van antifascisten en minderhedenorganisaties toe te staan. Extreem-rechts mag 's ochtends door Zwolle marcheren, hun tegenstanders komen 's middags aan de beurt.

De betoging in Zwolle is aangevraagd door de Centrumdemocraten, die willen protesteren tegen het feit dat gemeenten in Overijssel zaaleigenaren onder druk zouden zetten geen zalen beschikbaar stellen voor extreem-rechtse bijeenkomsten. “Ze laten de oren hangen naar het extreem-linkse gespuis van GroenLinks, PvdA en CDA”, aldus het Utrechtse raadslid M. de Regt van de Centrumdemocraten, die bij de organisatie is betrokken. Leden van CP'86 zijn zaterdag welkom. Leden van andere partijen, zoals het Nederlands Blok, is verzocht weg te blijven, aldus De Regt.

De Samenwerkende Turkse Organisaties (STO) hebben de burgemeester dinsdag in een persoonlijk gesprek niet kunnen overhalen geen vergunning te geven voor de betoging. Zij zijn daarover teleurgesteld, maar volgens A. Fonts van de STO heeft Franssen “er in elk geval voor gezorgd dat de demonstratie niet door het centrum van Zwolle gaat”.

Franssen wijkt af van de lijn die april vorig jaar in het beraad van korpsbeheerders werd afgesproken. Zij riepen op tot een demonstratieverbod van extreem-rechts “als de geringste verstoring van de openbare orde dreigt”. Burgemeester E. 'd Hondt van Nijmegen, voorzitter van het beraad, motiveerde dat besluit met inhoudelijke argumenten. De afkeer die neonazi's opriepen zou opwegen tegen het in de grondwet verankerde recht op demonstratie.

Een aantal burgemeesters meent echter dat een betoging niet op grond van inhoud mag worden verboden. Rotterdam is bijvoorbeeld al eens van de lijn van de korpsbeheerders afgeweken, toen eind december vorig jaar de extreem-rechtse partij CP'86 werd toegestaan op de afgelegen Müllerpier te betogen. Met name de CP'86 tracht de afgelopen twee jaar zo veel mogelijk zichtbaar aanwezig te zijn op straat. Dit jaar vragen ook de Centrumdemocraten weer betogingen aan, soms samen met CP'86.