Zuid-Afrika: blanke school opengesteld

POTGIETERSRUS, 22 FEBR. Een school in het Zuidafrikaanse Potgietersrus, provincie Noord-Transvaal, moet zwarte leerlingen toegang verschaffen tot het onderwijs. Rechter Tjibbe Spoelstra bekrachtigde gisteren zijn eigen desbetreffende uitspraak van vorige week. Blanke ouders wilden beroep aantekenen tegen deze uitspraak, maar hun appèl werd afgewezen. Direct na de uitspraak schreven 18 zwarte scholieren zich in bij de school.

Om de veiligheid van de nieuwe leerlingen te garanderen was de politie vanmorgen aanwezig met ongeveer honderd man, honden en pantservoertuigen.

Het merendeel van de zevenhonderd blanke leerlingen van de school was uit protest tegen het oordeel van de rechter weggebleven. Ouders van blanke scholieren hebben gezegd dat de uitspraak hen dwingt een nieuwe school op te richten waar kinderen, aldus een van de ouders, les krijgen in de “christelijke waarden” en de taal van de Afrikaners, de nakomelingen van Nederlandse immigranten.

Met de eerste algemene verkiezingen in 1994, waarbij ook zwarten mochten stemmen, kwam een einde aan de apartheid. De nieuwe regering van nationale eenheid van president Nelson Mandela verbood rassenscheidingen op scholen. De rechtzaak die zwarte ouders aanspanden tegen de school, was de eerste in Zuid-Afrika waarbij het recht op onderwijs op een school naar keuze is afgedwongen.

De zwarte premier van Noord-Transvaal heeft gezegd ouders en bestuurders van de school te willen ontmoeten om de angst voor integratie die bij hen bestaat weg te nemen. “Je kunt kinderen niet voorbereiden op een leven in het tijdperk van de dinosaurussen.” (AP, Reuter)