Zadengroep Suiker Unie werkt samen met Britse Zeneca

De zadengroep van de Suiker Unie gaat nauw samenwerken met de zadenproducent van het Britse concern Zeneca. De Koninklijke Vanderhave Groep van de Suiker Unie richt een houdstermaatschappij op samen met Zeneca Zaden. De nieuwe onderneming krijgt een omzet van ongeveer 720 miljoen gulden. Doel van de samenwerking is een sterkere concurrentiepositie bij suikerbieten, mais, grassen, oliezaden, granen en groentezaden.

De twee maakten bekend dat ze hun besprekingen dit voorjaar denken af te ronden. Het hoofdkantoor van de nieuwe onderneming komt in het Zeeuwse Kapelle. De Zenica-tak voor fundamenteel biotechnologisch onderzoek blijft buiten de fusie. Het toegepast biotechnologisch onderzoek voor plantenveredeling gaat wel mee.

De bundeling kan op termijn leiden tot een vermindering van het personeel. Ontslagen in Nederland zijn niet uitgesloten indien blijkt dat de onderzoeksafdelingen elkaar overlappen. Volgens de Suiker Unie zullen de gevolgen voor het personeelsbestand in Nederland beperkt blijven omdat Zenica Seeds hier niet actief is. Bovendien houdt Vanderhave het belangrijkste onderzoekslaboratorium. Vanderhave heeft ongeveer duizend mensen in dienst, Zenica Seeds 1500.

De twee bedrijven denken door hun krachtenbundeling beter in staat te zijn tot forse investeringen in onderzoek. Plantenveredeling is de kernactiviteit en “dat moet je wel kunnen blijven opbrengen”, aldus de woordvoerster.

Zowel de Britse als de Nederlandse zaaizaadproducent heeft een omzet van circa 360 miljoen gulden. De Suiker Unie en Zenica krijgen ieder vijftig procent van de aandelen in de nieuwe onderneming.