Voorkeur muziek

KLAAGZANGEN Vier versies van de Klaagzangen van Jeremia (van Massaino, De Vacquedano, De Orto en Lassus) worden gezongen door het koor van de Nederlandse Bachvereniging olv Paul van Nevel. 23 febr 20u15 Waalse Kerk Amsterdam; 24 febr 20u15 Jacobikerk Utrecht.

RUSSISCHE OPERA De Kameropera van Moskou geeft twee voorstellingen in ons land, geregisseerd door Boris Prokrovski. 29 febr 20u15 in Rotterdam De neus van Sjostakowitsj; 1 maart 20u15 in de Groningse Stadsschouwburg Life with an idiot van Alfred Schnittke.

CHARLOTTE MARGIONO De sopraan Charlotte Margiono is de soliste in een aantal Strauss-concerten van het Nederlands Philharmonisch Orkest olv Hartmut Haenchen. Op het programma het symfonisch gedicht Tod und Verklärung, de Vier letzte Lieder en de symfonische fantasie uit Die Frau ohne Schatten, de opera die het orkest deze maand in het Amsterdamse Muziektheater begeleidt. 26 febr 20u15 Concertgebouw Amsterdam; 23 febr 20u15 Muziekcentrum Vredenburg Utrecht.

CORRIE EN DE BROKKEN Gitariste Corrie van Binsbergen presenteerde 5 mei vorig jaar in het BIMhuis haar nieuwe Brokken, onder wie Felicity Provan (trompet en vocaal) en Charles Huffstadt (drums). Die première werd zojuist uitgebracht op cd ('Live' BVHAAST 9604') dus iedereen kan zich voorbereiden. 24 febr Popular Rotterdam, 26 febr Wilhelmina Eindhoven, 29 febr BIMhuis Amsterdam.

RADIO TARIFA Vorig jaar ging Nederland soepeltjes plat voor Radio Tarifa's Madrileense mix van flamenco, Noordafrikaanse en Middeleeuwse Europese muziek met flamencodanser Joaquín Ruíz Gomez op de voorgrond. 23 febr Doelen Rotterdam, 24 febr RASA Utrceht, 25 febr Paradiso Amsterdam.

WALKABOUTS Folkrockgroep uit de grunge-hoofdstad Seattle speelt verraderlijk harmonieuze moordballades, die model stonden voor de laatste cd van Nick Cave. 23 febr Zalen Schaaf, Leeuwarden.

CAST Britpop in het voetspoor van The Who en Small Faces, onder leiding van John Powers (ex-The La's), de achterneef van John Lennon. 24 febr Melkweg, Amsterdam, 25 febr Tivoli, Utrecht.

BRUCE SPRINGSTEEN Of The Boss weleens een boek leest blijft een raadsel, want zijn cd 'The ghost of Tom Joad' en de bijbehorende soloconcerten zijn geënt op de speelfilm naar John Steinbecks's 'Grapes of Wrath'. 25 febr Doelen, Rotterdam, 26 febr Carré, Amsterdam.