Voorkeur Galerie

GIJS ASSMANN De jonge beeldhouwer Gijs Assmann heeft zijn eerste solo-expositie bij galerie De Praktijk. Alle beelden zijn van keramiek, zelfs een manshoge wenende kikvors. Assmann drukt een blijmoedig-morbide visie op leven en kunst uit in zijn opmerkelijke sculpturen, waaronder een portret van het stripfiguurtje Wiske - compleet met strikje bovenop het hoofd - als doodskop. T/m 13 mrt in De Praktijk, Lauriergracht 96 Amsterdam, wo t/m za 13-18u. zo 3 maart 14-17u.

JOEP VAN LIESHOUT De nieuwe expositie van Joep van Lieshout stemt vrolijk: galerie Fons Welters is veranderd is een kampeerterrein waar een stacaravan is ingericht als sekshol, een camper als met dierehuiden bekleed boudoir en een legergrijs bunkertje als een meditatieplek. T/m 24 mrt, Bloemstr. 140 Amsterdam, di t/m za 13-18u. zo 3 maart 14-17u.

TON ZWERVER De fotograaf Ton Zwerver, die nu bij galerie Tanya Rumpff exposeert, maakte zijn recente werk in een verlaten bejaardentehuis voor zeelieden, Snug Harbor in New York. Zwerver fotografeert nooit 'de werkelijkheid', maar ensceneert die om de stemming van een ruimte, de lichtval als het ware in te kleuren. T/m 10 mrt, Spaarnwouderstr. 74 Haarlem, do t/m zo 13-17u.

ANITA DRACHMAN Dode kinderen, smakelijk opgediend als kersen op slagroomtaartjes, rose baby's drijvend in grote flessen goudgele olie: het zijn kunstwerken van Anita Drachmen, t/m 16 mrt te zien bij galerie Loerakker, Keizersgr. 380 Amsterdam, wo t/m za 13-17u30 zo 3 mrt 14-17u.

MARINUS BOEZEM De installatie van Marinus Boezem bij RAMGalerie bestaat uit een tiental platte granieten stenen die als eilandjes verspreid over de grond liggen. In de stenen zijn plechtige Latijnse namen gebeiteld: Fagus sylvatica (beuk) of Betula pendula (ruwe berk). Door deze namen veranderen de cirkelvormige eilandjes plotseling in bomen die met de witte pilaren van de expositieruimte een bos vormen. Aan de wand hangen kleine ronde, goudgeel geschilderde panelen waarop bladeren en vruchten zijn afgebeeld van de betreffende bomen. 'Grafstenen' en 'ikonen' vormen samen het kunstwerk - fossiel en nieuw begin inéén. T/m 3 mrt. RAMGalerie, Hoornbrekersstraat 8, Rotterdam. Wo t/m zo 13-18u.

KOEN VERMEULE De nieuwe schilderijen en tekeningen van Koen Vermeule hebben de speelplaats tegenover zijn huis tot onderwerp. In zijn werk wordt de verlaten zandbak een geheimzinnige cirkel die zweeft op de grens van abstractie en figuratie. T/m 25 febr. Art & Project, Nieuwesluizerweg 42 (inrit Waardweg), Slootdorp. Vr t/m zo 12-17u.

PAUL COX Paul Cox heeft bij Carin Delcourt van Krimpen drie ronde wasbakken in zachtgeel granito geïnstalleerd. De bakken die gevuld zijn met blauw water hebben in het midden een zuiltje voor kranen. In de jaren vijftig stonden ze vaak in kleedkamers van scholen, sporthallen of bedrijven. Een foto van Cas Oorthuys op de uitnodiging voor de tentoonstelling maakt de herinneringen aan die tijd weer levend. Hierop wast een groepje vrolijke jonge vrouwen met gepermanente haren en gebloemde schorten de handen in zo'n wasbekken. T/m 24 febr. Carin Delcourt van Krimpen, Fokke Simonszstraat 8, Amsterdam. Do t/m za 13-17u

EN VERDER Gouaches van Ben Sleeuwenhoek t/m 23 mrt bij galerie Van den Berge, Wijngaardstr.3 te Goes; Tekeningen, schilderijen en foto's van Elly Strik t/m 10 mrt in Begane Grond, Lange Nieuwstraat 2 Utrecht; nog t/m 4 mrt toont Cor Dera zijn series uit boeken gesneden foto's van planten en bloemen in Brutto Gusto, Nieuwe Binnenweg 162b Rotterdam.