Verdachte balpen-moord blijft vrij tot uitspraak hof

DEN HAAG, 22 FEBR. J.T., die voor moord op zijn moeder vorig jaar oktober door de Haagse rechtbank tot twaalf jaar is veroordeeld, blijft vrij tot de uitspraak in hoger beroep. Dit bepaalde het gerechtshof in Den Haag gisteren aan het begin van de zitting. Onder grote belangstelling van pers en publiek werd de zaak van de 'balpen-moord' voor het hof voortgezet.

In mei 1991 trof J. zijn 53-jarige moeder T.-de M. thuis dood aan. Lijkschouwing leerde dat een Bic balpen een oog had doorboord en grote schade had aangericht in de hersenen. De politie ging uit van moord en zocht de dader in de familie van de vrouw. Het gerechtelijk vooronderzoek naar betrokkenheid van haar ex-echtgenoot werd zonder resultaat afgesloten.

In 1994 benaderde een therapeute de politie. Zij zei van haar cliënt J.T. te hebben gehoord dat hij zijn moeder had vermoord. De moord zou zijn gepleegd door met een kruisboog een ballpoint in haar oog te schieten. De therapeute was bereid anoniem te getuigen. Mede op grond van haar verklaring ging het openbaar ministerie tot vervolging over. De rechtbank van Den Haag achtte vorig jaar bewezen dat J. zijn moeder heeft gedood en veroordeelde hem tot twaalf jaar gevangenisstraf.

Gisteren verschenen diverse getuige-deskundigen voor het hof. Aan de hand van een videofilm legde een medisch fysicus van de Groningse Universiteit uit wat er gebeurt wanneer een ballpoint met enige snelheid een harde tussenlaag doorboort. De inktstift schiet uit de schacht en laat in het plastic omhulsel een inktsliert achter. Volgens de onderzoeker was geen pen onbeschadigd in de proefopstelling terechtgekomen. Volgens een oogarts van het Academisch Medisch Centrum van Amsterdam is een val de meest waarschijnlijke verklaring voor de dood van de vrouw. Vandaag wordt de therapeute door het hof gehoord.