VEB: voorkom nieuwe beschermingslinies

ROTTERDAM, 22 FEBR. De Vereniging van Effectenbezitters, de belangenorganisatie van beleggers, wil dat minister Zalm van Financiën ingrijpt om te voorkomen dat bedrijven met de plaatsing van preferente aandelen in rap tempo nieuwe beschermingslinies tegen vijandige overnames optrekken. Zalm werkt op dit moment juist aan wetgeving om vijandige overnames in Nederland gemakkelijker te maken.

Gisteren kondigde het chemiebedrijf DSM als derde bedrijf in twee weken aan dat zij preferente aandelen gaat uitgeven aan Nederlandse banken en verzekeraars. Directeur drs. P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters, de VEB, noemt dat een “vluchtroute” waarmee bevriende grote beleggers op een goedkope manier een blokkerende stemmenmacht op de aandeelhoudersvergadering in handen krijgen.

In de voorstellen voor het verminderen van de beschermingsmaatregelen staat dat een vijandige overnemer 70 procent van de aandelen van een bedrijf moet hebben. Dat wordt door de plaatsing van grote pakketten preferente aandelen “vrijwel onhaalbaar”, aldus De Vries. Hij wil dat Zalm zijn definitieve wetsvoorstel zo formuleert dat alleen de gewone aandelen die meedelen in de reserves van de vennootschap meetellen bij de bepaling van de limiet van 70 procent.

De afgelopen twee weken kondigden ook Hoogovens en Ahold de uitgifte van preferente aandelen aan. Preferente aandelen onderscheiden zich van gewone aandelen doordat zij een hoog vast dividend hebben. De Vries beschouwt de financiële reorganisatie bij DSM als positief voor de gewone aandeelhouders omdat de winst per aandeel stijgt, maar hij laakte het feit dat nieuwe beleggers in de preferente aandelen veel minder betalen voor hun aandelen dan de beleggers in gewone aandelen. De Vries verwacht dat beleggers in preferente aandelen zich anders zullen opstellen dan gewone aandeelhouders. “Beleggers in preferente aandelen zijn in beginsel veel minder betrokken bij het bedrijfsbeleid omdat het dividend toch bij voorbaat vaststaat. Dat verandert alleen als een bedrijf in ernstige financiële problemen komt.”

De Vries is bang dat de Nederlandse banken als aandeelhouder andere belangen hebben dan gewone beleggers. ABN Amro heeft vorig jaar aangekondigd in de markt te zijn om preferente aandelen te kopen als beschermingslinie. “Maar ABN Amro heeft ook andere belangen, als kredietverschaffer en als leider van een bankensyndicaat om effecten van het bedrijf te plaatsen.”