Unilever introduceert 'groen label' vis met Wereldnatuurfonds

ROTTERDAM, 22 FEBR. Unilever, een van 's wereld grootste inkopers van ingevroren vis, en het Wereldnatuurfonds (WNF) hebben samen een plan ontwikkeld om de achteruitgang van de visbestanden in de wereld tegen te gaan. Kern van het plan is de introductie van een 'groen' vislabel, waaruit de consument kan aflezen dat de vis op een verantwoorde wijze is gevangen.

Unilever en WNF lieten gisteren weten dat ze binnen twee jaar een onafhankelijk instituut willen oprichten om duurzame visserijmethoden in de wereld te stimuleren. Visprodukten die aan de criteria van het instituut voldoen, worden in winkels en supermarkten voorzien van een speciaal label. De milieubewuste consument krijgt dan de kans om mee te werken aan het instandhouden van de visbestanden.

De samenwerking met Unilever is een overwinning voor de milieubeweging. Het Brits/ Nederlandse bedrijf heeft circa 20 procent van de markt voor ingevroren vis in de VS en Europa in handen. Unilever verkoopt in Europa zijn visprodukten onder de merknaam Iglo. Volgens Michael Sutton, directeur bedreigde vissoorten van het WNF, biedt de traditionele aanpak van het politiek gevoelige probleem - meer regelgeving - geen soelaas meer. Het is nu tijd dat de markt het probleem onderkent en zelf probeert op te lossen.

Door de introduktie van een groen label speelt Unilever in op de zorgen van consumenten over overbevissing van de wereldzeeën. Caroline Whitfield, internationaal directeur van het vis-innovatiecentrum van de multinational, zegt dat er op dit moment nog geen sprake van schaarste in het aanbod. Maar Unilever is zich ervan bewust dat die situatie kan veranderen. “Om een goed draaiend bedrijf in stand te houden is het van belang dat er ook voor toekomstige generaties voldoende vis in de zee aanwezig is.”

Volgens een rapport van de VN Voedsel en Landbouworganisatie (FAO) uit 1995, kampt de visserij in dertien van de zeventien belangrijkste visgebieden met ernstige problemen. Sommige regio's zijn vrijwel leeggevist, in andere gebieden dalen de visbestanden in snel tempo.