Slachtoffer aanslag Londen zelf IRA-lid

LONDEN, 22 FEBR. De 21-jarige man die afgelopen zondag is omgekomen na de ontploffing van een bom in een dubbeldekker in Londen, was zelf een activist van het Ierse Republikeinse Leger (IRA). Een man, die het codewoord van de IRA gebruikte, heeft dat gisteren telefonisch meegedeeld aan het Ierse televisiestation RTE. “Met diepe teleurstelling bevestigen wij dat de man die zondag is gestorven een van onze vrijwilligers was”, zei hij. “Naar zijn familie en degenen die zijn gewond geraakt door de bom gaat onze diepste sympathie uit.”

De man gaf geen verklaring over hoe de bom was afgegaan en wat het eigenlijke doelwit was geweest. Snel na de bomaanslag vermoedde de Britse politie al dat de bom voortijdig was afgegaan en dat de Londense bus niet het beoogde doel was geweest van de aanslag. De familie van de omgekomen IRA-activist heeft de aanslag op de bus veroordeeld en heeft aangekondigd geen begrafenis te willen in paramilitaire stijl zoals voor IRA-activisten gebruikelijk is.De bom die zondag afging, volgde enkele dagen na een bomaanslag in het financiële district van Londen, de Docklands, waarbij twee mensen om het leven kwamen. Even voor die bom afging, kwam een waarschuwing van de IRA dat het staakt-het-vuren dat zeventien maanden had geduurd, was beëindigd. (Reuter)