Serviërs werken weer mee

SARAJEVO, 22 FEBR. De Bosnische Serviërs, die gisteren hun boycot van contacten met de vredesmacht IFOR hebben hersteld, houden zich volgens IFOR-commandant Leighton Smith aan de afspraken in het vredesakkoord. Dat betekent dat de internationale sancties tegen hen mogelijk worden opgeheven.

In Vogosca, een van de Servische wijken van Sarajevo, is paniek uitgebroken onder de Serviërs. Vogosca is de eerste Servische wijk van Sarajevo waar de politie van de Bosnische federatie - moslims en Kroaten - gaat patrouilleren. Die patrouilles beginnen morgen.

De Bosnische Serviërs besloten gisteren hun samenwerking met de vredesmacht IFOR te hervatten. Ze verbraken die onlangs uit protest tegen de arrestatie en uitlevering van twee hoge Servische officieren die worden verdacht van oorlogsmisdaden. In een gezamenlijke verklaring van het 'parlement', de 'regering', de 'president' en de legerleiding van de 'Servische Republiek' in Bosnië werd gisteren melding gemaakt van een herstel van “de volledige samenwerking met de internationale gemeenschap”.

Admiraal Leighton Smith, de commandant van IFOR, zei gisteren dat alle partijen in Bosnië zich hebben gehouden aan de afspraken in het vredesakkoord over de terugtrekking van hun troepen en wapens van de bestandslijn. Die vaststelling kan leiden tot een opheffing van de sancties tegen de Bosnische Serviërs. Resolutie 1022 van de Veiligheidsraad, in november vorig jaar aangenomen, bepaalt dat de sancties worden opgeheven zodra de IFOR-bevelhebber de Veiligheidsraad meldt dat de Serviërs zich hebben teruggetrokken.

In Vogosca, een van de Servische wijken van Sarajevo, is sprake van toenemende paniek onder de daar wonende Serviërs. Veel inwoners willen de wijk ontvluchten voordat morgen de politie van de Bosnische federatie er gaat patrouilleren. De Bosnisch-Servische leiders hebben tot die vlucht opgeroepen, omdat de Serviërs hun leven niet zeker zouden zijn onder het gezag van de Bosnische federatie. Maar al dagenlang ontbreken de vrachtwagens, bussen en benzine voor het transport. Het ontbreken van vervoer leidde dinsdag, gisteren en vandaag bij het gemeentehuis van Vogosca tot grote opwinding, waarbij de burgemeester werd geslagen en bespuwd. De banken en scholen in Vogosca en sommige andere Servische wijken zijn inmiddels gesloten.

De Bosnische regering riep gisteren de Serviërs van Sarajevo op in hun wijken te blijven. “Ga niet weg uit uw woningen. U wordt daartoe gedwongen door mensen die hun misdrijven willen verhullen en rechtvaardigen. Blijf in een herenigd Sarajevo om samen aan de toekomst te werken”, aldus een verklaring van de Bosnische regering. Vredescoördinator Carl Bildt zei gisteren dat de Bosnische regering sneller en doortastender had moeten optreden in haar pogingen, de Serviërs van Sarajevo gerust te stellen over hun veiligheid onder het gezag van de Bosnische federatie.

Vanaf morgen moeten in Vogosca 545 moslim- en Kroatische politiemannen gaan patrouilleren. Driehonderd ongewapende leden van de internationale politiemacht zullen toezien op het optreden van die politiemacht.

De Bosnische Kroaten hebben zaterdag negen Iraniërs gearresteerd op de verdenking “agenten van de islamitische revolutie” te zijn, zo hebben ze gisteren bekendgemaakt. De negen werden bij Jajce aangehouden. Ze waren ongewapend, maar volgens de Bosnische Kroaten in het bezit van “technische apparatuur die doorgaans voor het vergaren van inlichtingen wordt gebruikt”, aldus een verklaring van de Bosnische Kroaten. (Reuter, AP, AFP)