Schubert als een barokcomponist

Concert: Gundula Janowitz, sopraan en Kelvin Grout, piano. Programma: liederen van Schubert, Schumann en Strauss. Gehoord: 20/2 Muziekcentrum Vredenburg Utrecht. Herhalingen: 22/2 Groningen; 25/2 Amsterdam

De sopraan Gundula Janowitz, voor het eerst sinds elf jaar weer in ons land voor drie liederenrecitals, was een van de grote stemmen in het opera- en concertrepertoire tijdens de jaren zestig en zeventig. In Nederland zong ze enkele liedrecitals, maar ze was vooral bekend van de grammofoonplaat waarop ze, begeleid door Herbert von Karajan, Strauss' Vier letzte Lieder zong. Die opname uit 1974, inmiddels door DG heruitgegeven in de prestigieuze serie 'Legendary Originals' klonk vele malen bij uitvoeringen door Het Nationale Ballet.

Van haar hoge, strakke en bijna instrumentaal gebruikte stem is bedroevend weinig over. Janowitz zingt nu met een zó sterk vibrato, dat het verwordt tot een bijna constante reeks trillers, zodat Schubert bij haar klinkt als een barokcomponist. Expressiviteit, kleuring en animerende voordrachtskunstwaren al nooit de sterke kanten van Janowitz als podiumpersoonlijkheid en dat is nog steeds zo. Hoewel de door Kelvin Grout troosteloos begeleide recitals niet als zodanig worden aangekondigd, zijn ze hopelijk bedoeld als afscheid.

    • Kasper Jansen