Rabobank en ABN Amro verhogen hypotheekrente

UTRECHT, 22 FEBR. Rabobank en de ABN Amro hebben hun hypotheekrente verhoogd. Al eerder meldden ABP, Zürich Leven en verzekeraar Aegon een verhoging van hun rentetarieven. De verhoging bij de twee banken variërend van 0,2 procent voor hypotheken met een kortere tot 0,4 procent voor hypotheken met een langere looptijd, gaat vandaag in. Rabo en ABN Amro verwijzen naar de stijging van de rente op de kapitaalmarkt, waar het rendement op tienjarige staatsleningen in een maand tijd steeg van 5,75 procent naar een piek van 6,53 procent gisterochtend. In de loop van gisteren en vanmorgen daalde de kapitaalmarktrente overigens tot 6,32 procent rond het middaguur.

De Agent van Financiën, die voor het rijk de kapitaalmarktoperaties verzorgt, kwam vanmorgen met een vervolguitgifte van de tienjarige 9-procents staatslening uit 1991, met aflossing in een keer op 15 januari 2001. In feite gaat het rijk op deze manier een vijfjarige lening aan. De bestaande lening, die nu wordt heropend, staat al genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs met een rendement van 5,52 procent. Destijds werd er 7,7 miljard gulden op binnengehaald.

De nu aangekondigde emissie is de tweede die is bestemd voor de dekking van de financieringsbehoefte van het rijk in 1996. Die behoefte wordt voor dit jaar geraamd op 39,1 miljard gulden. Tot nu toe is 7,25 miljard gulden van dit bedrag door uitgifte van obligaties gedekt. Begin deze maand opende het rijk overigens ook de 6,25 procents staatslening, maar dat is ter herfinanciering van vervroegd af te lossen onderhandse leningen. Daarvoor werd 5,2 miljard gulden binnengehaald.