Proces Berlusconi gaat door

ROME, 22 FEBR. De Italiaanse mediamagnaat Silvio Berlusconi hoopt politieke munt te slaan uit het proces dat tegen hem loopt wegens corruptie, maar sommige bondgenoten stellen zijn positie als leider van rechts ter discussie uit angst voor negatieve publiciteit tijdens de verkiezingscampagne.

De president van de Milanese rechtbank bepaalde gisteren dat het proces tegen Berlusconi en tien andere verdachten zal doorgaan tijdens de campagne voor de verkiezingen van 21 april. De advocaat van een medeverdachte had om uitstel gevraagd tot na de verkiezingen. Mede op verzoek van Berlusconi's verdedigers is dat afgewezen. “Silvio Berlusconi heeft er belang bij dat dit proces doorgaat om de absolute inconsistentie van de aanklacht te kunnen bewijzen,” zei advocaat Ennio Amodio.

Berlusconi hoopt dat het proces positieve publiciteit voor hem betekent. Hij heeft steeds gezegd dat er geen basis is onder de beschuldiging dat hij persoonlijk betrokken was bij de steekpenningen die door topmanagers van zijn bedrijf zijn betaald aan de fiscale recherche.

Berlusconi's problemen met de justitie zijn voor Gianfranco Fini, de leider van de ex-neofascistische Nationale Alliantie, aanleiding om hardop na te denken over andere kandidaat-premiers. Hij zei in het weekeinde dat Berlusconi wel als leider van rechts de verkiezingen ingaat, maar niet de enige kandidaat-premier is. Fini noemde geen andere namen, maar vaak wordt oud-president Francesco Cossiga naar voren geschoven.

Berlusconi's problemen met justitie en zijn belangenverstrengeling maken hem vatbaar voor kritiek. La Stampa schreef dinsdag: “Berlusconi weet dat hij een essentieel element mist om een hoge functie aan te nemen: de legitimiteit van mensen die geen vonnissen boven hun hoofd hebben hangen of geen privé-belangen hebben die in strijd zijn met hun publieke belangen.”

Fini is daarna gaan skiën en Berlusconi heeft een reeks interviews gegeven om de schade te beperken. Als rechts de parlementsverkiezingen wint, zal hij alleen afzien van het premierschap “in buitengewone of totaal onvoorspelbare omstandigheden”.