Portretten H.C. van de Hulst

Afgelopen maandag werd in het Huygenslaboratorium in Leiden een olieverf portret onthuld van prof.dr. H.C. van de Hulst, een van Nederlands bekendste astronomen.

Van de Hulst deed baanbrekend onderzoek naar de wisselwerking tussen sterlicht en stofdeeltjes in de Melkweg. Zo voorspelde hij dat waterstofatomen in de interstellaire ruimte radiogolven met een lengte van 21 cm uitzenden. Deze straling, die in 1951 daadwerkelijk werd waargenomen, opende een venster op een van de belangrijkste bouwstenen van het heelal. Het portret - het zijn er eigenlijk drie - is geschilderd door Carla Rodenberg, bekend van haar bekroonde portret van koningin Beatrix. Eén is bestemd voor het J.H. Oort gebouw, dat naast het Huygens laboratorium in aanbouw is en waar de Leidse astronomen mettertijd worden gehuisvest. Een ander portret is aangekocht door de Stichting Ruimteonderzoek Nederland (SRON), waarvan professor Van de Hulst een van de oprichters was.

    • Dirk van Delft