Personeel van Vliethoven eist vertrek directie en bestuur

GRONINGEN, 22 FEBR. Een grote meerderheid van de driehonderd werknemers van geriatrisch verpleeghuis Vliethoven in Delfzijl wil dat de directeur en het bestuur opstappen. Dit bleek gisteren op een bijeenkomst van de vakbonden AbvaKabo en CFO.

In Vliethoven kwamen problemen aan het licht nadat bekend werd dat ziekenverzorgster Martha U. waarschijnlijk negen demente patiënten met insuline om het leven had gebracht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelde Vliethoven drie weken geleden verantwoordelijk voor de omstandigheden waarin de 'Engel des doods' haar gang kon gaan.

Volgens AbvaKabo-bestuurder J. Vos heerst in Vliethoven “een diepgewortelde cultuur van angst” om kritiek te leveren. “In het verleden zijn tientallen mensen ontslagen om redenen die volstrekt onterecht waren.” Directeur B. Kuiper, het enige directielid, heeft volgens de vakbondsbestuurder werknemers gedreigd te ontslaan als ze de bijeenkomst van gisteren zouden bezoeken.

Desondanks waren tweehonderd werknemers naar discotheek De Bolder in Delfzijl gekomen. Van hen ondertekenden honderdzeventig mensen een brief waarin het vertrouwen in de leiding wordt opgezegd. “Wij zijn van mening dat bestuur en directie onvoldoende gezag en vermogen hebben de problemen snel en effectief op te lossen”, aldus de brief. Het personeel stelt zwaar gebukt te gaan onder de externe druk. De leiding van Vliethoven krijgt niet te zien wie de brief heeft ondertekend. De bonden vrezen dat directeur Kuiper of het bestuur anders represaillemaatregelen neemt. Personeel dat niet aanwezig was kan de brief alsnog ondertekenen. Vos verwacht dat uiteindelijk bijna iedereen een handtekening zal zetten.

De bonden zeggen in actie te zijn gekomen omdat de overheid de erkenning van Vliethoven kan intrekken als de problemen die de geneeskundige inspectie heeft gesignaleerd, niet worden opgelost. “Dan is de werkgelegenheid van driehonderd mensen in het geding,” aldus Vos. Hij vindt niet dat de vakbonden de vorige week ingestelde vertrouwenscommissie in de weg zitten. De commissie, die onder leiding staat van commissaris der koningin H. Vonhoff, moet de rust in het verpleeghuis en het vertrouwen met de buitenwacht herstellen. Vos: “De commissie moet goed weten wat onder het personeel leeft.” De commissie brengt over een maand een rapport uit.

Na afloop waren de werknemers spaarzaam met het geven van commentaar. “Ik heb nog wel vertrouwen. Waarom? Ik ben de secretaresse van Kuiper”, zei een vrouw die als eerste naar buiten kwam. Een psychologe vertelde de brief niet te hebben ondertekend omdat ze nog te kort in Vliethoven werkt. Volgens haar gaat het in Vliethoven met de instelling van een nieuw managementteam de laatste anderhalf jaar de goede kant op. Anderen zeiden niets, omdat “al de persmuskieten al zoveel foute dingen over Vliethoven hebben geschreven”.

Ziekenverzorger R. Roelfs wilde wel zijn mening geven. Eerst zonder zijn naam te geven, later zegt hij: “Ach, wat kan mij het ook schelen.” Volgens hem is er in de bijna tien jaar dat hij in Vliethoven werkt weinig ten goede veranderd. “Er werden allerlei beleidsplannen gepresenteerd, maar er kwam nooit iets van terecht. Je kreeg op een A4 informatie over een nieuw zorgsysteem, maar hoorde er daarna niets meer over.” Patiënten worden wel goed verzorgd en de sfeer op zijn afdeling is niet slecht, maar volgens Roelfs ontbreekt het aan goede communicatie met leidinggevenden. “Het houdt een keer op. Een frisse wind is hard nodig.” Volgens activiteitentherapeute M. Curré is de spanning onder het personeel groot na het bekend worden van de moorden. “Iedereen loopt met lange gezichten. We willen dat de rust terugkeert.” Directeur Kuiper wil geen commentaar geven.