Ook in Frankrijk gaat kijker betalen voor voetbal op tv

ROTTERDAM, 22 FEBR. Met ingang van het volgende seizoen zal het Franse bedrijf Canal Plus alle in de hoogste divisie van het Franse betaalde voetbal gespeelde competitiewedstrijden op de televisie uitzenden, gelijktijdig en per satelliet. De daartoe strekkende overeenkomst tussen de voornaamste onderneming in Frankrijk voor betaal-tv en de Franse 'Ligue nationale de football' is vorige week bekend gemaakt.

De voetbalwedstrijden, tot negen op één dag, zullen beschikbaar zijn door digitale 'pay-per-view'-techniek, waarbij de kijker per gekeken wedstrijd betaalt, vermoedelijk een bedrag in de orde van vijftig frank (ongeveer vijftien gulden).

Canal Plus bedrijft zowel via ether als kabel in Frankrijk abonnee-tv en heeft meer dan drie miljoen abonnees, die voor de decodering van het kanaal - voornamelijk speelfilms en sport - een vast maandbedrag betalen. Op deze zender zijn ook de uitgebreide samenvattingen van Frans betaald voetbal te zien. De Franse publieke televisie beperkt zich sedert twaalf jaar tot de vertoning van door Canal Plus doorverkochte voetbalflitsen uit de competitie.

De volledige competitiewedstrijden zullen niet door Canal Plus zelf op de buis worden gebracht maar door middel van de dochteronderneming Canalsatellite, die nu al een groot aantal televisiestations exploiteert, gericht op schotelbezitters en kabelnetten. De nieuwe voetbaluitzendingen echter zullen voorlopig niet aan kabelnetten worden aangeboden, onder meer wegens de beperkte capaciteit van veel kabelnetten.

Het tegelijkertijd aanbieden van talrijke voetbalwedstrijden en andere programma's is mogelijk door het in bedrijf komen van de satelliet Astra 1E, waarop met behulp van digitalisering en datacompressie veel meer consumentgerichte tv-kanalen kunnen worden ondergebracht dan tot nu toe op omroepsatellieten gebruikelijk was. De benodigde decoderings-apparatuur voor de consument, die het Canal Plus ook mogelijk maakt per wedstrijd met hem af te rekenen, is gereed. Op verzoek van voetbalclubs kunnen met deze decoders ook bepaalde delen van Frankrijk van een wedstrijd worden uitgesloten, wanneer de betreffende club vreest haar stadion niet vol te krijgen.

Canal Plus zegt binnen korte tijd ook met een soortgelijk 'pay-per-view'-plan op het gebied van speelfilms te zullen komen. Sport en speelfilms gelden in de wereld van de betaaltelevisie als de voornaamste trekkers die kijkers tot een abonnement en de aanschaf van een schotel kunnen verleiden. De onderneming Canalsatellite heeft voor haar huidige aanbod aan (analoge) tv-signalen per satelliet in Frankrijk nog maar zo'n 350.000 abonnees.

De Franse voetbalplannen vormen een van de eerste concrete projecten op het gebied van de digitale satelliettelevisie die dit jaar in Europa zijn intrede doen. Canal Plus is op dit gebied een strategische alliantie aangegaan met de Duitse media-onderneming Bertelsmann, groot aandeelhouder in onder meer RTL Television, de grootste commerciële televisiezender in Duitsland. In samenwerking met de Luxemburgse televisieonderneming CLT hebben beide een decoderingssysteem, Mediabox geheten, ontwikkeld waarvan gehoopt werd dat het zowel op de Franse als de Duitse markt standaard zou worden.

Deze plannen lijken echter te worden doorkruist door het optreden van CLT, dat zich uit de alliantie heeft teruggetrokken en heeft aangekondigd onafhankelijk van Canal Plus en Bertelsmann digitale satelliettelevisie te willen bedrijven. Kenners verwachten een mogelijke nieuwe samenwerking tussen CLT en de Duitse mediagigant Leo Kirch, houder van veel filmrechten in Duitsland. Ook gaan er geruchten over betrokkenheid bij deze plannen voor de Duitse markt van Rupert Murdoch, wiens onderneming BSkyB in Groot-Brittannië een quasi-monopolie heeft op het gebied van satelliettelevisie en ook in de Verenigde Staten zeer actief is op dit gebied. Op de achtergrond van deze materie speelt, dat de Belgische groep Lambert vermoedelijk binnen afzienbare termijn haar aanzienlijke aandeel in CLT te koop zal aanbieden.

    • Raymond van den Boogaard