O.J. VAN LEER (1913 - 1996); Vernuft en voortvarendheid

Oud-directeur Oscar Jacques van Leer van Koninklijke Emballage Industrie Van Leer is maandag op 82-jarige leeftijd overleden. Van Leer was oprichter van Oude Delft dat nu bekend is onder de naam Delft Instruments (medische apparatuur en defensiesystemen).

Hij was de tweede zoon van Bernard van Leer die in 1919 de Van Leer Groep stichtte. Na het overlijden van zijn vader in 1958 werd Oscar van Leer bestuursvoorzitter bij het verpakkingsbedrijf Van Leer. In deze functie gaf hij de aanzet tot de uitbreiding van het bedrijf van vatenproducent tot brede industriële verpakkingsonderneming. Van Leer maakt nu verpakkingen voor allerlei goederen van chemicaliën tot voedsel, van eieren tot verpakkingen voor fruit. Hij verliet het bedrijf in 1979.

Van Leer leidde de Stichting Van Leer Group Foundation, de enige aandeelhouder van het bedrijf kreeg een zetel in het bestuur van de Stichting Bernard van Leer Foundation in Den Haag. Deze stichting financierde met tientallen miljoenen gulden projecten voor achtergestelde jongeren in vijfig verschillende landen.

Op 13 december 1939 begon hij de NV Van Leers Optische Industrie aan de Oude Delft in Delft. In de oorlog wijzigde de onderneming haar naam in NV Optische Industrie “De Oude Delft”. In 1985 werden alle activiteiten ( röntgendiagnostiek, radiotherapie en ultra-geluiddiagnostiek) gegroepeerd onder de Oldelft Groep. Na een fusie in 1990 met Enraf Nonius (medische instrumenten) onstond hieruit Delft Instruments. Van Leer bleef hier tot 1986 aan verbonden, de laatste jaren als president-commissaris.

Tijdens de oorlog moest de joodse familie Van Leer vluchten naar de Verenigde Staten. Ook na de oorlog bleef hij daar wonen en studeerde er rechten, natuurkunde en muziek. In 1958 keerde hij definitief terug naar Nederland.

In 1993 kreeg hij van koningin Beatrix de Eremedialle van Vernuft en Voortvarendheid in de Huisorde van Oranje. De koningin reikte hem deze prijs uit als uitdrukking van erkenning voor zijn jarenlange werk in de leiding van verschillende bedrijven. Hij werd toen ook geëerd voor zijn bijdrage aan achtergestelde kinderen.