NS Cargo verhoogt tarieven

DEN HAAG, 22 FEBR. NS Cargo heeft de tarieven op drie binnenlandse shuttles met gemiddeld 25 procent verhoogd. De verladersorganisatie EVO heeft ontsteld op de tariefsverhoging gereageerd. Er zouden zich al veel bedrijven hebben gemeld die hun vracht (weer) over de weg willen gaan vervoeren.

NS Cargo heeft voor het containervervoer ruim twintig shuttlediensten. De meeste daarvan zijn internationaal. Door de korte trajecten en de kosten van overslag en voor- en natransport zijn met name een aantal binnenlandse shuttles verliesgevend. Een woordvoerder wees er vanmorgen op dat NS Cargo die diensten ook had kunnen opheffen, maar ervoor gekozen heeft “reële tarieven in rekening te brengen”.

In de nieuwe tariefstructuur wordt onderscheid gemaakt tussen de maten van de containers (hoe kleiner hoe duurder) en de plaats van bestemming in de haven. De Maasvlakte is het goedkoopst, de Waalhaven het duurst. Volgens de EVO betekent deze tariefdifferentiatie in een enkel geval een kostenverhoging van 87 procent.

NS Cargo heeft inmiddels toegezegd de tariefsverhoging voor de shuttledienst Leeuwarden-Rotterdam uit te stellen, in afwachting van een onderzoek naar een mogelijke combinatie met de dienst Veendam-Rotterdam, die wel rendeert.

Volgens de EVO zou het opheffen van de drie binnenlandse shuttlediensten waarvoor nu een tariefsverhoging komt, één miljoen extra vrachtautoritten per jaar tot gevolg hebben. Gisteren heeft de EVO de uitkomsten van een enquête onder zo'n honderd klanten van het spoor uitgebracht, waarin zestig procent zich beklaagt over tarieven en dienstverlening van NS Cargo.