Navalta: sprinter of sprintster?

MANILA, 22 FEBR. Volgens doktoren is Nancy Navalta een man. Zelf beschouwt zij zich als een vrouw. De atletiekbond van de Filippijnen weet het niet. De bond liet Navalta zowel bij bij de mannen als bij de vrouwen meedoen aan de 100 meter. Bij de mannen werd hij vierde, bij de vrouwen won zij de sprint in 11,42 seconden, waarmee ze voldeed aan de olympische limiet.

Nancy Navalta is 18 jaar, een middelmatig sprinter en een veelbelovend sprintster. Bij atletiekwedstrijden in het noorden van de Filippijnen won ze de 100 en 200 meter. Navalta kreeg toestemming zowel bij de mannen als de vrouwen uit te komen omdat de uitslag van de geslachtstest nog niet binnen was bij de bond.

Navalta was verontwaardigd over de tweedracht. “Ik ben voor de volle honderd procent vrouw”, zei ze in Manila. Sportartsen verklaarden eerder onder ede dat Navalta een man is.

Navalta is niet de eerste man die bij de vrouwen meedoet. De bekendste was Stella Walsh, die liep onder de naam Stanislava Walasiewicz. De atlete won voor Polen olympisch goud in 1932, verbeterde elf wereldrecords en won olympisch zilver in 1936. Pas nadat ze in 1980 gedood werd bij een roofoverval, wees autopsie uit dat Stella Walsh een man was. (Reuter)