N-Korea wil vredesakkoord 'om oorlog te voorkomen'

SEOUL, 22 FEBR. Noord-Korea heeft vandaag zijn aanbod herhaald voor onderhandelingen over een vredesakkoord met de Verenigde Staten. Een woordvoerder van het Noordkoreaanse ministerie van buitenlandse zaken liet in een door het officiële persbureau KCNA verspreid bericht weten dat Noord-Korea het “dringend noodzakelijk acht om een institutioneel middel (vredesverdrag) te hanteren om een gewapend conflict en oorlog op het Koreaanse schiereiland te voorkomen”.

Noord-Korea en de VS zijn technisch nog steeds in staat van oorlog met elkaar; de driejarige Koreaanse oorlog werd in 1953 afgesloten met een wapenstilstand. Eerdere verzoeken van Noord-Korea om te praten over een vredesverdrag werden door Washington afgewimpeld omdat de Amerikanen van mening zijn dat het communistische Noord-Korea de vrede moet tekenen met het kapitalistische Zuid-Korea. Pyongyang weigert echter met Zuid-Korea te praten; de Zuidkoreaanse regering is in de terminologie van Noord-Korea een “marionettenregime” van de Amerikanen. De VS tekenden in 1953 de wapenstilstand en moeten daarom ook onderhandelen over de vrede, zo redeneert Pyongyang.

Het nieuwe Noordkoreaanse verzoek aan de Amerikanen om over vrede te praten is volgens waarnemers in Seoul bedoeld om Zuid-Korea voor schut te zetten. Het geïsoleerde Noord-Korea kent momenteel grote politieke en economische problemen en zou op deze manier de aandacht willen afleiden van zijn binnenlandse situatie. Er bestaan sinds 1971 contacten tussen de twee Korea's, maar de zeer moeizaam verlopende dialoog werd na de dood van de Noordkoreaanse president Kim Il Sung in juli 1994 afgebroken. (AP, AFP)