Misbruik fondsen 'illegaal'; Brussel eist terugbetaling Vulkan-krediet

BRUSSEL/BREMEN, 22 FEBR. De Europese Commissie eist dat het noodlijdende Duitse scheepsbouwbedrijf Bremer Vulkan 850 miljoen Duitse mark terugbetaalt aan stimuleringskredieten.

Die kredieten waren bedoeld voor Oostduitse werven, maar werden gebruikt voor werven in West-Duitsland die in de problemen verkeerden. Europees commissaris Karel van Miert (concurrentie) noemde tijdens een speciaal ingelaste persconferentie het aanwenden van het voor Oostduitse werven bedoeld geld voor andere bedrijfsonderdelen “schandalig” en “illegaal”. Zelfs nu Vulkan Verbund op de rand van faillissement staat, aldus een zichtbaar verontwaardigde Van Miert, moet de hulp nu worden terug betaald aan de Oostduitse werven waarvoor de steun bedoeld was.

Van Miert ontkende iedere verantwoordelijkheid van de commissie voor de financiële problemen waarin Vulkan momenteel verkeert. “Verwijten die de commissie worden gemaakt zijn ongegrond”, aldus de Eurocommissaris. Niet de commissie, maar het Bremer scheepsbouwbedrijf treft blaam, aldus Van Miert. “De scheepswerven in het voormalige Oost-Duitsland moeten opdraaien voor schulden gemaakt in Bremen, dat is niet eerlijk.”

Vanmorgen maakte de Duitse minster van economische zaken Rexrodt bekend dat de Duitse overheid niet van plan is geld te stoppen in Bremer Vulkan. “Subsidies voor een afzonderlijke onderneming hebben geen zin en zijn door de Europese Commissie niet toegestaan”, aldus Rexrodt.

Rexrodt verklaarde verder dat regionale steun, onder meer voor toeleveranciers die in de problemen komen, de verantwoordelijkheid is van de deelstaat Bremen. Daarvoor kan eventueel worden geput uit fondsen van rijksoverheid en deelstaten. “Maar ik wil hier niet al te veel hoop wekken”, aldus de minister.

Premier Fischer van de deelstaat Nedersaksen stelt de bondsregering wel medeverantwoordelijk voor de problemen omdat die heeft meegewerkt aan de uitbreiding van de werven in de voormalige DDR. “Als de regering na de hereniging van beide Duitslanden met een totaal wervenconcept was gekomen, had de crisis niet hoeven uitbreken”, aldus Fischer.

Tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor aan de Domshof in Bremen benadrukte bestuursvoorzitter Udo Wagner van Bremer Vulkan dat gebrek aan financiële middelen de werf fataal dreigen te worden. Alleen voor dit jaar al is een bedrag van 1,5 miljard mark nodig, waarvan 1,1 miljard voor de bouw van nieuwe schepen. Vierhonderd miljoen mark is nodig voor bedrijfsmiddelen. Onbetaalde rekeningen belopen in totaal 240 miljoen mark. Voor de langere termijn is nog 750 miljoen mark nodig voor toegezegde investeringen bij de werven in het oosten van het land.

Er is door Wagner een Vergleich bereikt met de voornaamste schuldeisers, leveranciers en banken. Onze correspondent tekent hierbij aan dat een Vergleich een Duitse vorm voor een overbruggingspoging is die niet helemaal valt te vergelijken met het Nederlandse surséance van betaling. Wettelijk is bij een Vergleich vastgesteld dat Bremer Vulkan op korte termijn 35 à 40 procent van zijn schulden moet voldoen. Zonder garanties van de stadsraad Bremen, Bonn of Brussel zijn de banken echter niet bereid Bremer Vulkan nieuwe kredieten te verstrekken. Wagner noemde de situatie rond Bremer Vulkan derhalve “zeer ernstig.”