Leider politieke arm van de ETA gevangen gezet

BILBAO, 22 FEBR. De Baskische parlementariër Jon Idigoras, leider van Herri Batasuna, de 'politieke arm' van de militante afscheidingsbeweging ETA, is na verhoor gistermiddag vastgezet in een gevangenis in Madrid.

Idigoras werd gearresteerd in verband met een verkiezingsvideo van zijn partij, waarin drie gemaskerde leden van de ETA hun “gewapende strijd voor een vrij Baskenland” rechtvaardigen en beloven voort te zetten. Volgens Baltasar Garzón, de rechter die het onderzoek leidt naar de vorige week door een ETA-terrorist vermoorde jurist Tomás y Valiente, is de video een bewijs van “directe banden tussen Herri Batasuna en de ETA”.

Idigoras is officieel beschuldigd van “medewerking aan een gewapende bende” en kan alleen op vrije voeten komen als een borg van 300 miljoen peseta (meer dan vier miljoen gulden) wordt gestort.

De arrestatie, het verhoor en de gevangenneming van Idigoras, een van de oudgedienden van Herri Batasuna, beheerste gisteren en vandaag vrijwel volledig de debatten rond de algemene verkiezingen die over ruim twee weken worden gehouden.

Een meerderheid van de politieke partijen in Spanje verklaarde zich voorstander van Idigoras' arrestatie. Woordvoerders van de meer gematigde Baskische-nationalistisch partij PNV - de grootste partij in Baskenland - wezen evenwel op het gevaar dat de ETA de arrestatie zal uitbuiten om zich opnieuw als slachtoffer te kunnen afficheren. Dat zou Herri Batasuna bij de verkiezingen in de kaart kunnen spelen. “Deze verkiezingsvideo is niet gemaakt om iemand te overtuigen, maar om te provoceren”, aldus PNV-lijsttrekker Iñaki Anasagasti. “Dit is gratis verkiezingspubliciteit.”

Het Baskische dagblad Egin, dat doorgaans fungeert als spreekbuis voor de ETA, kopte vanochtend dat Idigoras als “politiek gevangene” is vastgezet. Volgens Egin, dat uitgebreid inging op eerdere detenties van Idigoras onder het voormalige Franco-regime, is de arrestatie een opzetje van de “autoritaire” regering van premier González. Herri Batasuna deed de arrestatie op haar beurt af als “politieke wraak”. Gisteren organiseerde de partij door heel Baskenland een aantal demonstraties voor de vrijlating van Idigoras waar enkele honderden demonstranten aan deelnamen.

Tijdens het verhoor gistermiddag weigerde Idigoras op de vragen van de onderzoeksrechter in te gaan. Herri Batasuna verklaarde eerder “geen rekenschap te willen afleggen aan de Spaanse staat”. De ETA heeft de afgelopen maanden een nieuwe golf van bloedige aanslagen gepleegd. Sinds eind jaren zestig heeft de beweging rond de achthonderd mensen gedood.