Laatste tsaar van Rusland nog niet herbegraven

MOSKOU, 22 FEBR. De herbegrafenis van de laatste Russische tsaar en diens familie, die voor zondag was aangekondigd, is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Een duidelijke reden voor het uitstel is niet gegeven.

“Ik zie het dit jaar niet meer gebeuren”, zo zei Natalja Dementjeva, directeur van het historisch museum in de Peter-en-Paul-vesting in St. Petersburg, waar de stoffelijke resten van tsaar Nicolaas II en zijn familie zouden worden begraven naast die van Peter de Grote en andere Russische tsaren.

“De herbegrafenis is een historische gebeurtenis en een beslissing daarover moet worden genomen door de Doema (de tweede kamer van het Russische parlement) en de president. We hebben net een nieuwe Doema gekozen en we kiezen waarschijnlijk een nieuwe president na juni. Tegen de tijd dat alles achter de rug is, is het al 1997”, zei Dementjeva.

Nicolaas II, zijn vrouw en drie van zijn vijf kinderen werden in 1918 om het leven gebracht door de bolsjewieken. Nadat hun stoffelijke resten in 1991 in Jekaterinburg (Sverdlovsk) werden gevonden en door middel van DNA-testen werden geïdentificeerd, werd geopperd de tsaar een plechtige herbegrafenis te geven. Het idee paste in de herwaardering van het pre-communistische Rusland sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991.

Nadat de begrafenis vorig jaar maart een eerste keer werd uitgesteld wegens onenigheid over de resultaten van de DNA-tests, had burgemeester Anatoli Sobtsjak van St. Petersburg zondag 25 februari 1996 als nieuwe datum aangekondigd, een Russisch-orthodoxe feestdag.

“Het probleem is er een van prioriteiten”, zei Dementjeva echter. “Met een oorlog in Tsjetsjenië en de verkiezingen heeft niemand tijd om over de begrafenis te denken.” Bovendien zou de Russisch-orthodoxe kerk opnieuw twijfel hebben uitgesproken over de resultaten van de tests die de aangetroffen botten als die van de koninklijke familie hebben geï- dentificeerd.