KPN neemt deel in nieuw sportkanaal

AMSTERDAM, 22 FEBR. KPN neemt een belang van 17 procent in de nieuwe sportzender die vandaag de uitzendrechten van voetbalwedstrijden van de KNVB hoopt te verwerven. Eerder al waren Philips, bankverzekeraar ING en amusementsbedrijf Endemol in de zender gestapt.

“We moesten eerst nog onze mind opmaken”, zegt drs B. Verwaayen, lid van de raad van bestuur van KPN. Het bedrijf heeft volgens Verwaayen meer tijd nodig gehad wegens een aantal gevoeligheden waar bedrijven als Philips of Endemol minder mee te maken hebben. Zo zijn er voor het voormalige staatsbedrijf wettelijke beperkingen “en is de perceptie die de buitenwereld heeft van KPN met haar publieke functies een andere”.

Philips, ING en Endemol, die aanvankelijk 21 procent van de aandelen zouden krijgen, schikken iets in en zullen net als KPN uiteindelijk een belang van 17 procent hebben. Daarnaast zal een aantal kabelbedrijven de groep aandeelhouders moeten versterken, krijgt initiatiefnemer Willem van Kooten 4 procent, en is voor de KNVB 10 procent van de aandelen gereserveerd. Voor de voorgenomen verkoop van de voetbalrechten aan het sportnet moeten de clubs uit het betaalde voetbal vandaag nog hun fiat geven. Volgens Verwaayen zoekt KPN al langere tijd naar verbreding van de activiteiten op het terein van de multimedia. Het bedrijf heeft eerder serieus gekeken naar een mogelijke overname van RTL 5, door Verwaayen “een stap te ver” genoemd.

Het belang in de nieuwe sportzender kan volgens KPN leiden tot “zinvolle wederzijdse beïnvloeding” met andere activiteiten van de divisie KPN Multimedia. Die KPN-dochter maakt onder meer een electronische tv-gids en is actief op het gebied van teleshopping, electronisch winkelen via de tv.

Volgens Verwaayen zal KPN geen invloed proberen uit te oefenen op de onderhandelingen over de prijs voor doorlating op de kabel. Het bedrijf is via dochter

Casema de grootste kabelexploitant van Nederland. Ook de keuze van een partner van het sportnet bij het exploiteren van betaaltelevisie is volgens Verwaayen een zaak van de directie van het sportnet. Samen met Philips beschikt KPN over een concurrent van Filmnet, TeleSelect, dat op de Amsterdamse kabel actief is.