KNVB tegen gecodeerd aanbieden sportzender

UTRECHT, 22 FEBR. Het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB vindt dat het sportkanaal niet 'gecodeerd' aangeboden moet worden. Desnoods moet het voetbal los van de commerciële zenders, in een afzonderlijk pakket worden opgenomen als staatssecretaris Nuis (Cultuur) voor het zogeheten pluspakket een decoder verplicht stelt. Dit 'voetbalpakket' zou de kijker of kabelexploitant dan 24 gulden per jaar gaan kosten, zonder dat daar een speciaal kastje voor nodig is.

Dit verklaart P. Groenenboom, bestuurslid commerciële zaken betaald voetbal, als reactie op de plannen die staatssecretaris Nuis en minister Jorritsma (Verkeer) maandag aan de Tweede Kamer bekend maakten. In de plannen van de bewindslieden werd een voorlopige verdeling gemaakt in twee pakketten: een basispakket voor publieke zenders en een pluspakket voor commerciële zenders waaronder het sportkanaal. Voor het pluspakket zou de kijker 250 gulden per jaar moeten betalen, exclusief de decoder die nodig is om dat pakket te ontvangen. De KNVB wil eventueel ook als 'trekker' fungeren in een pluspakket voor commerciële zenders als in het basispakket geen plaats wordt ingeruimd voor het sportkanaal. Een andere optie is het sportkanaal als 'pay-per-view' aan te bieden zodat elke kijker zijn eigen programma kan samenstellen.

Volgens Groenenboom, die vanavond namens het sectiebestuur de plannen voor het sportkanaal tegenover de clubs zal verdedigen in de algemene vergadering betaald voetbal, zijn de laatste woorden over de zenderindeling nog niet gesproken. “De vereniging van kabelexploitanten (Vecai, red.) krijgt voor het nieuwe basispakket in plaats van vijftien nog maar tien gulden en heeft in ruil daarvoor niet 27 maar elf zenders te bieden.”

Groenenboom plaatst verder vraagtekens bij de samenstelling van de pakketten. “Als de staatssecretaris zijn zin krijgt, zou het betekenen dat een aantal nationale zenders naar de achtergrond wordt verdrongen. Gaat dat niet in de richting van dirigisme?”

De liberalisatieplannen van de Mediawet komen volgens Groenenboom, die namens de KNVB onderhandelde over de tv-rechten, wel op een bijzonder moment. “Het is toch een heel toevallige samenloop van omstandigheden dat de staatssecretaris ze juist in deze weken bekend maakt. Maar ik vind het een zegen van de Heer. De zaak is nu in opties getrokken voor het sportkanaal. Ergens speelt de staatssecretaris een fantastisch spelletje.”

De KNVB vindt dat ook in de nieuwe zenderstructuur de kijker zo min mogelijk moet betalen voor voetbal op televisie. Volgens de voetbalbond is het sportkanaal nog steeds het goedkoopste alternatief voor de consument, omdat ook het basispakket geld kost. Groenenboom: “182 Gulden kijk- en luistergeld per jaar. Daar heeft de staatssecretaris het nooit over. Ergens briljant natuurlijk, dat hij een product zo weet aan te prijzen dat het lijkt of het niets kost. Trouwens, als die Nuis-decoder er komt, zal iedereen dat ding moeten aanschaffen. Maar het apparaat dat hij zich daarbij voorstelt, bestaat niet. Toevallig heb ik bij Philips een paar jaar in die business gewerkt.”

    • Erik Oudshoorn