Kinderagenda

De Ilias en de Odyssee

Bijna 2700 jaar geleden schreef de Griekse dichter Homerus de 'Ilias' en de 'Odyssee': twee verhalen in dichtvorm van samen ongeveer 28084 regels! Homerus vertelt in zijn boek over de slimme Odysseus, een Griek die na de Trojaanse oorlog op weg gaat naar huis. Maar de zeegod Poseidon is vreselijk kwaad op hem. Hij zorgt ervoor dat Odysseus met zijn zeilschip schipbreuk lijdt en bij de Lotuseters belandt. Vandaar bereikt hij het land van de eenogige Cyclopen, waar de Cycloop Polyphemus hem en zijn mannen gevangen neemt, Odysseus voert Polyphemus dronken, brandt zijn oog uit en ontsnapt. Na tien jaar en nog heel veel avonturen krijgen de andere goden medelijden met hem. En als Poseidon op reis is helpen zij Odysseus weg te komen op een vlot. Alles gaat goed totdat Poseidon terugkeert! Een spannend verhaal voor iedereen vanaf 12 jaar op zaterdagavond 24 februari om 20u in Verteltheater van jeugdboekhandel Silvester, Rapenburg 17, Leiden. Toegang ƒ 10. Res 071-5128658.

Braakballen

Een uil eet zijn prooi met huid en haar op. De haren en botjes verteren niet in zijn lichaam en hij braakt deze voedselresten in een balvorm uit. Ook andere dieren doen iets dergelijks, maar bij die braakballen vinden we meestal geen botjes meer, want die zijn verteerd. Aan de schedeltjes en aan de vorm van de kiesjes kan je heel goed zien wat een uil gegeten heeft. Met behulp van pincetten, kwastjes en een microscoop proberen we er achter te komen wat uilen zoal eten. Het uitpluizen is heel leuk werk en als je wilt, kan je alle botjes op een vel papier plakken en daar misschien op school weer een spreekbeurt over houden. Op zaterdagmiddag 24 februari om 14u30 kan je in bezoekerscentrum Oisterwijk van de Vereniging van Natuurmonumenten, van Tienhovenlaan 5, Oisterwijk naar een braakballen-uitpluismiddag. Voor kinderen vanaf 7 jaar. Kosten ƒ 1,- Res 013- 5219209.

Nestkasten maken

Vogels bouwen een nest om daarin hun eieren te leggen en die eieren daarna uit te broeden. Sommige vogels bouwen een nest op de grond, andere vogels bouwen hun nest in een struik of boom. Hierbij gebruiken ze allerlei natuurlijke materialen zoals gras, bladeren, twijgen en takjes. Maar er zijn ook vogels die een 'hol' nodig hebben om hun nest te bouwen, die noemen we holenbroeders. Voorbeelden van holenbroeders zijn koolmees, pimpelmees, gekraagde roodstaart, bonte vliegenvanger en boomkruiper. Omdat wij in onze tuinen niet altijd een geschikte nestplaats hebben voor deze soorten kan je die vogels helpen door nestkasten op te hangen. Zo help je de vogels èn krijg je meer vogels in je tuin. Op woensdagmiddag 28 februari, 6 en 20 maart organiseert Natuurmonumenten in bezoekerscentrum Dwingelderveld speciale kindermiddagen. Tijdens die middagen kunnen kinderen van 10 tot 12 jaar hun eigen nestkast in elkaar timmeren; er is is hout, gereedschap en deskundige begeleiding. De middag begint om 14u en duurt tot ongeveer 16u. Kosten per kind ƒ 10,- Aanmelden bij bezoekerscentrum Dwingelderveld, Benderse 22, Ruinen. Res 0522-472951.

Verhalen

De mensen van de Wilde Honing leren van jongs af aan over hun land van hun ouders en grootouders. Daar komt geen landkaart, boek, video of computer aan te pas. Kinderen luisteren naar liederen die ouders zingen, ze doen dansen na, ze zien wat kunstenaars uit hun familie schilderen en ze horen de verhalen. Telkens weer. Zo leren ze wat nodig is om op het land te leven. In het Kindermuseum gaat het ook zo. Elk lied, elke dans en elk verhaal leert je de weg in het land van de Wilde Honing. Op de tentoonstelling 'Verhalen om niet te verdwalen', over Aboriginals in het noorden van Australië reiken de eucalyptusbomen tot aan het plafond, liggen rotsblokken opgestapeld en lokt het oerwoud. In dit decor spelen de verhalen, liederen, dansen, schilderijen en... kinderen de hoofdrol. Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Ouders en kinderen jonger dan 6 jaar kunnen intussen de diverse tentoonstellingen in het Tropenmuseum bezoeken. Na een uurtje zijn ze voor een kort bezoek welkom in het Kindermuseum. De kinderen geven dan een rondleiding. Openingstijden tijdens de voorjaarsvakantie van 24 februari t/m 10 maart. Ma t/m vr 11u, 12u30, 14u en 15u30, za en zo 12u30, 14u en 15u30. Res 020-5688233. Kindermuseum, Linnaeusstraat 2, Amsterdam.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker