Jonge cricketers houden Nederland aan bat op de been; Eervol verlies tegen Engeland

ROTTERDAM, 22 FEBR. Experts noemen debutant Nederland bij het WK cricket 'de sterkste van de zwakke ploegen'. Aanvoerder Steven Lubbers en zijn ploeg zijn trots op die titel en willen hem graag behouden. Vandaag tegen Engeland is dat zeker gelukt. Nederland leed in het Pakistaanse Peshawar een eervolle nederlaag. Engeland kwam tot 279 voor 4, Nederland passeerde daarna ruim de magische 200-grens: 230 voor 6. Het was een hele verbetering in vergelijking met de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. De tegenstander maakte toen 307 runs en Nederland 188.

Nederland heeft de oudste ploeg van alle deelnemers. Het waren vandaag echter de jongeren die de Nederlandse ploeg aan bat op de been hielden. Voorburger Tim de Leede maakte het mooie totaal van 41 runs en later hield een dapper duo van het Rotterdamse VOC lange tijd op indrukwekkende wijze stand. De 24-jarige Klaas-Jan van Noortwijk kwam tot 64 runs, zijn talentvolle clubgenoot Bas Zuiderent, pas 18 jaar, tot 54. “Het is heel belangrijk dat de jongelingen dit hebben gepresteerd”, zei Tim de Leede vanmiddag. “Niets ten nadele van iemand als Nolan Clarke, maar hij is al 47 jaar en de beste pr voor Nederland is toch als de nieuwe spelers punten maken.”

De Leede was tevreden met de Nederlandse prestatie. “Maar als je zo dichtbij komt, ga je je toch afvragen of we niet nog meer runs hadden kunnen scoren en runs hadden kunnen voorkomen. Bij mij zat er ook meer in. Ik had historie kunnen schrijven. Natuurlijk gooien die Engelsen wat harder dan we gewend zijn, maar het is best te doen.” Aangezien in de cricketwereld nog volop gediscussieerd wordt of ook in de toekomst landen als Nederland tot het WK moeten worden toegelaten, is de score tegen de Engelsen gunstig. De Leede: “De mensen zien nu dat wij toekomst hebben. Je moet ergens beginnen. Het is uniek wat we hebben gepresteerd.”

Engeland verkoos om met batten te beginnen. De start was niet erg voorspoedig voor de Britten. Er stonden pas 41 runs op het bord toen al twee spelers waren uitgeschakeld. Paul-Jan Bakker, jarenlang actief in het Engelse profcricket, bowlde Alec Stewart (5 runs) uit en Neil Smith (31 runs) werd uitgevangen door Nolan Clarke op het gooien van Floris Jansen.

Het duo Hick en Thorpe zorgde voor het Engelse herstel. Zij bleken te sterk voor de Nederlandse bowlers. Samen maakten ze 141 runs voordat Graham Thorpe (89 runs) met lbw naar de kant moest op het bowlen van de in Engeland spelende Roland Lefebvre. Greame Hick, net hersteld van een blessure, ging door. Hij passeerde met een imposante zes in de laatste en vijftigste over de 100 runs en kwam tot 104 niet uit.

Natuurlijk was Nederland kansloos om het totaal van 279 Engelse runs te halen. Veteraan Nolan Clarke maakte als openingsbatsman niet één run. Hij ging lbw. Peter Cantrell, de Australiër in Nederlandse dienst, deed het met 28 runs beter. Aanvoerder Lubbers mocht met negen runs ontevreden zijn. De Leede, Van Noortwijk en Zuiderent zorgden er daarna voor dat Nederland alsnog tot een acceptabel totaal kwam.

Nederland moet nu nog drie wedstrijden spelen. Maandag staat voor Oranje het hoogtepunt op het programma. In een uitverkocht stadion in Lahore moet dan tegen thuisploeg en regerend wereldkampioen Pakistan worden gespeeld. De Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Afrika zijn de twee laatste tegenstanders.