Israel en Palestijnen naar overeenstemming

TEL AVIV, 22 FEBR. Israel en de Palestijnen hebben tijdens intensief geheim overleg een werkdocument opgesteld dat voorziet in de stichting van een Palestijnse staat en de meerderheid van de Israelische kolonisten onder Israelische soevereiniteit brengt.

Volgens de Israelische krant Ha'arets stelt het werkdocument tevens een oplossing in het vooruitzicht voor de kwestie-Jeruzalem en voor het Palestijnse vluchtelingenvraagstuk. Minister Beilin, een vertrouweling van premier Peres, heeft vanmorgen “de geest” van het bericht bevestigd, hoewel Peres zelf volgens Ha'arets tegen het document zou zijn, mede omdat Israel over twaalf jaar de Jordaanvallei aan de Palestijnen zou overdragen.

Beilin bevestigde Palestijnse leiders te hebben ontmoet, maar ontkende dat er sprake is van de stichting van een Palestijnse staat. In een radiovraaggesprek zei hij voor een confederatie tussen een Palestijnse entiteit en Jordanië te zijn. Beilin zei dat op basis van deze voorstellen de onderhandelingen over een permanente oplossing met een “vrij grote kans van slagen” kunnen beginnen. Deze onderhandelingen beginnen na de Israelische verkiezingen van 29 mei.

De regerende Arbeidspartij blokkeerde intussen in de Knesset, het parlement, een poging van de Likud-oppositie om een wijziging van de status van Jeruzalem afhankelijk te maken van goedkeuring door een meerderheid van tweederden. Aanvaarding van dit voorstel zou zo'n wijziging zo goed als onmogelijk hebben gemaakt. De Arbeidspartij wees beschuldigingen van Likud van de hand dat haar opstelling een opmaat was naar verdeling van Jeruzalem.

De geheime Israelisch-Palestijnse besprekingen, die onder andere in Den Haag werden gevoerd, werden op 1 november 1995 afgerond. Het opgestelde document zou aan premier Yitzhak Rabin worden voorgelegd, maar deze werd drie dagen later vermoord.

Het document stelt een extra-territoriale verbinding tussen de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever in het vooruitzicht, opent de mogelijkheid voor dubbele Israelisch-Palestijnse nationaliteit voor kolonisten in de Palestijnse staat en schept een 'supergemeente Jeruzalem'.