Iraanse dissidenten dood in Istanbul

ISTANBUL, 22 FEBR. In de Turkse stad Istanbul zijn gisteren de lijken gevonden van twee Iraanse dissidenten. Een van hen was een vrouw, Zahra Rajabi (37), die een leidende rol speelde binnen de gewapende oppositiebeweging Mujahedeen-Khalq. Ze leefde in Frankrijk, en was eind januari in Turkije gearriveerd om voor een humanitaire organisatie de Iraanse vluchtelingen in dat land te helpen. Het tweede slachtoffer was een aanhanger van de Mujahedeen-Khalq.

De laatste jaren zijn ongeveer 50 Iraanse dissidenten in Turkije vermoord. Oppositiegroepen hebben het fundamentalistische regime in Teheran van deze moorden beschuldigd. Tot woede van Teheran hebben Iraanse opposanten op 11 februari, de 17de verjaardag van de Islamitische Revolutie, gedemonstreerd bij de Iraanse ambassade in Ankara. “Sindsdien verwachtten we zoiets”, aldus een Iraanse vluchtelingen in Istanbul. “We hebben telefonische aankondigingen gekregen dat we zouden worden gestraft.” (Reuter, AP, AFP)