Honderden banen weg bij Postkantoren

ROTTERDAM, 22 FEBR. Postkantoren BV, een samenwerking van ING-dochter Postbank en Koninklijke PTT Nederland (KPN), gaat na zijn kantorennetwerk nu ook zijn hoofdkantoor reorganiseren. In deze reorganisatie, die Postkantoren gisteren aan de vakbonden heeft gemeld, zullen minstens 487 van de 1.072 arbeidsplaatsen verdwijnen.

De onderneming Postkantoren, waar zo'n 6.200 mensen werken, exploiteert de postkantoren en de postagentschappen. Zij gaat het netwerk van vestigingen ingrijpend wijzigen. Kleine postkantoren maken plaats voor postagentschappen of franchisenemers, zoals boekwinkels. Met het oog op deze differentiatie van vestigingen kocht Postkantoren BV vorig jaar al de Bruna en Boekelier winkels van detailhandelsconcern KBB. Er moeten drie soorten vestigingen komen: agentschappen, franchise kantoren (agentschap met winkelassortiment) en eigen vestigingen (postkantoor plus uitgebreid aanbod financiële adviesdiensten).

De reorganisatie van het hoofdkantoor is een vervolg op de differentiatie. Postkantoren BV zegt daarmee de slagkracht en de efficiency van het bedrijf te willen vergroten. De onderneming gaat de verschillende afdelingen en ondersteunende diensten, die nu nog over het land zijn verspreid, onderbrengen in één hoofdkantoor.

De CNV-bond CFO eist dat bij de reorganisatie, die binnen drie jaar klaar moet zijn, geen gedwongen ontslagen vallen. De postkantoren hoorden tot februari 1993 tot Koninklijke PTT Nederland. De sociale begeleidingsregeling KPN is nog steeds van toepassing, aldus de CFO, hetgeen overigens door Postkantoren BV wordt bevestigd.

Postkantoren BV is voor de helft in handen van ING (Postbank) en voor de helft van KPN. Vorig jaar juli maakte de onderneming bekend de komende vijf jaar 399 van de 771 eigen vestigingen te zullen omzetten in franchise kantoren en postagentschappen.