Hof heropent strafzaak tegen Edese pyromaan

ARNHEM, 22 FEB. Het gerechtshof in Arnhem heeft de strafzaak tegen de 'pyromaan van Ede' heropend. Het hof vindt dat procureur-generaal, verdachte en advocaat gelegenheid moeten krijgen te reageren op de caravanbrand, vorige week in Ede, waarvan de man ook wordt verdacht.

Eigenlijk zou het hof komende dinsdag uitspraak doen. Anderhalf week geleden eiste de procureur-generaal een straf die gelijk was aan de uitspraak van de rechtbank vorig jaar: vijf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het stichten van meer dan dertig branden in Ede en omliggende gemeenten.

Een dag na de eis werd de 23-jarige F.D. door agenten gezien bij een brandende caravan in zijn woonplaats. Hij werd opgepakt, maar ontkende dat hij de deur uit was geweest. Die verklaring werd bevestigd door zijn ouders en door de buren. Op het politiebureau gaf D. later toe inderdaad in de buurt van de caravan te zijn geweest. Het onderzoek naar deze brand - de laatste van twaalf branden die de afgelopen maand in Ede werden gesticht - is nog niet afgerond. Justitie weet nog niet of de zaak aan de rechtbank kan worden voorgelegd. Officieel kan de zaak zelfs nog worden geseponeerd.

Een woordvoerder van het parket liet vanochtend weten verbaasd te zijn over het tussenarrest van het hof. Volgens hem is het niet helemaal duidelijk wat het hof wil bereiken met de heropening van de zaak komende dinsdag. Het ligt echter voor de hand, aldus de woordvoerder, dat het hof probeert een antwoord te krijgen op de vraag of de eis van tbs met dwangverpleging voor de man is gerechtvaardigd. D. ging in hoger beroep omdat hij van mening was dat tbs voor hem niet nodig was. Het openbaar ministerie vond tbs met dwangverpleging juist wel noodzakelijk. “Ik kan me voorstellen dat men wil proberen beter inzicht te krijgen in de verdachte. Hoe zit hij in elkaar, is tbs noodzakelijk? Een nieuwe behandeling voor het hof kan wellicht daarover meer duidelijkheid scheppen.”

Ook voor het openbaar ministerie kwam de uitspraak van het hof gisteren als een verrassing, aldus de woordvoerder. De aard van het tussenarrest is volgens hem uniek. “We hebben wel vaker een tussenarrest, maar dat heeft bijvoorbeeld betrekking op het afkondigen van een nieuw onderzoek. Het is bij mijn weten niet eerder voorgekomen dat het hof op basis van dergelijke feiten het onderzoek heropent.”

D. moet vandaag verschijnen voor de raadkamer van de rechtbank, waar wordt beslist of zijn voorarrest voor de eerste keer met dertig dagen wordt verlengd. Zelfs als dat niet het geval is, komt D. niet op vrije voeten, want de raadkamer van het hof bepaalde eind vorige week dat hij, door alle commotie die de caravanbrand tot gevolg had en het gevaar voor herhaling, mag worden vastgezet. De raadkamer van de rechtbank doet morgen uitspraak.