Geslaagde rentree Capriati na jaren van drank en drugs

ROTTERDAM, 22 FEBR. Jennifer Capriati heeft haar rentree in het tenniscircuit gevierd met een overwinning op Kristie Boogert. De 19-jarige Amerikaanse, die jarenlang verslaafd was aan drugs, drank en dollars, rekende in de Grugahalle in Essen in minder dan een uur tijd af met haar Nederlandse tegenstandster: 6-1 en 6-2.

“Ik werd overdonderd”, zei Boogert na afloop. “Ik wist niet wat ik moest verwachten van iemand die vijftien maanden geen wedstrijd speelde. Dit sloeg echter alles. Het leek wel alsof ze niet was weggeweest.”

De afstraffing was pijnlijk voor Boogert, de nummer 32 van de wereldranglijst. Capriati verkeerde in de wolken. “Dit was een droom”, zei ze timide voor zes cameraploegen, een batterij fotografen en horden journalisten. “Ik wist dat ik klaar was, maar ik voelde me nerveus.” Maar niet zo zenuwachtig als op de persconferentie. Ze frunnikte nerveus aan haar T-shirt en sloeg de ogen regelmatig neer. Alleen haar giechel riep herinneringen op aan vijf, zes jaar geleden.

In maart 1990 werd het toen dertienjarige wonderkind tennisprof. In achttien maanden bereikte ze drie keer de halve finale van een Grand-Slamtoernooi, won drie toernooien en stond op de covers van Newsweek en Sports Illustrated. Voordat ze haar eerste profbal sloeg, tekende ze voor tien miljoen dollar aan sponsorcontracten. Jenny Darling had de toekomst, helemaal na de olympische titel in 1992 in Barcelona.

Capriati was het tennisprodukt van haar vader Stefano, een ex-stuntman uit Brindisi. Een klassieke meedogenloze tennisvader zoals Peter Graf, Karolj Seles, Roland Jaeger en Jim Pierce. Ze kon amper lopen of haar vader dwong haar tot sit ups. Ze was nog geen vier of haar vader dwong haar tot rally's van honderd en meer slagen. Het racket verdween nooit uit haar handen. Kind was ze nooit, naar school ging ze niet. Stefano was haar onderwijzer, haar tennisleraar en financieel manager. Tot zijn dochter in opstand opkwam, en zich Jen-Jen liet noemen. Capriati was de tenniswereld zat. Het enige waar ze nog om gaf, was luisteren naar muziek en feestvieren met vrienden.

Na de US Open van 1993 verdween ze uit het zicht. Ze zwijmelde op de muziek van Nirvana, laafde zich aan de opruiende raps van Ice Cube, at zich tien kilo dikker, verfde haar haar zwart, duwde ringen door neus en navel, werd opgepakt voor het stelen van een ring van veertig dollar en in mei 1994 wegens het bezit van marihuana.

Heel langzaam vond Capriati vervolgens weer de weg terug. Ze verbleef in afkickcentra, verzoende zich met haar ouders en hervatte de training. Essen was gisteren haar tweede comeback. In Philadelphia, november 1994, zocht ze na haar eerste nederlaag in drie sets tegen Anke Huber, direct weer de anonimiteit. Ze was toen nog niet 100 procent fit, droeg kilo's overgewicht mee, en was de financiële speelbal in de scheiding van haar ouders. “Ik was toen niet klaar”, vertelde de Amerikaanse.

In Essen maakte Capriati een fitte indruk. Dat vond ook Kristie Boogert. “Absolute top-tien”, beoordeelde zij het niveau van haar tegenstandster. Voor Capriati zelf, die alle vragen over haar privé-leven uit de weg ging, was alles weer simpel “zoals vroeger”.

Richard Krajicek plaatste zich gisteren voor de kwartfinales van het ECC-toernooi van Antwerpen. De Nederlandse nummer vier van de plaatsingslijst zette de Slowaakse qualifier Karol Kucera met tweemaal 6-4 aan de kant. Krajicek speelt morgen tegen de winnaar van het duel tussen de Duitser Stich en de Belg Van Herck. Jan Siemerink verloor gisteravond in Antwerpen van de Italiaan Renzo Furlan (6-4 en 7-6).