Boas: 'Auschwitz niet meer apart herdenken'

AMSTERDAM, 22 FEBR. De jaarlijkse Auschwitzherdenking moet worden afgeschaft. Op 4 mei worden sinds 1948 immers de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Nederlanders herdacht en in april worden jaarlijks de omgekomen joden uit Nederland en elders herdacht met een bijeenkomst in de Hollandsche Schouwburg. Dit schrijft publiciste dr. H. Boas in het jongste nummer van het Nieuw Israelietisch Weekblad.

Zij wijst er op dat niet alleen in Auschwitz maar bijvoorbeeld ook in Sobibor een zeer groot aantal joden uit Nederland is omgebracht. Het Nederlandse Auschwitz Comité heeft, aldus Boas, nooit alleen bestaan uit overlevenden van de kampen Auschwitz en Auschwitz-Birkenau “maar ook uit personen die op andere wijze, hetzij in andere kampen, hetzij bijvoorbeeld in België of Frankrijk, de jaren 1940-1945 hebben overleefd, en nu ook uit jongeren.”

Boas zegt de indruk te hebben dat de Auschwitz-herdenking lange tijd is gebruikt voor anti-Duitse propaganda. “Het kamp is in 1945 door de Russen bevrijd. Veel leden van het comité waren lid van de CPN en grepen de herdenking aan om uiting te geven aan hun anti-Duitse gezindheid.”

Het Nederlandse Auschwitz Comité werd in 1956 opgericht. A. Fels was ruim twintig jaar voorzitster. Volgens haar heeft “mevrouw Boas al vaker lelijke dingen tegen ons gezegd. Wij vinden het belangrijk en als mensen niet willen komen, blijven ze toch thuis?” P. Coumou, secretaris van de stichting samenwerkend verzet 1940-1945, zou het betreuren wanneer de Auschwitzherdenking zou verdwijnen. “Het is een echte nationale herdenking van joodse en niet-joodse Nederlanders van deze even rampzalige als unieke gebeurtenis in de wereldgeschiedenis. Auschwitz staat symbool voor de holocaust.”

Volgens Boas wordt het ook tijd een punt te zetten achter de herdenking van de Februaristaking die sinds 1946 elk jaar op 25 februari plaats heeft. “De staking heeft niets geholpen, en heeft ook geen vervolg gekregen. Amsterdam was helemaal niet zo heldhaftig”, zegt zij. Maar het comité herdenking Februaristaking zegt dat de jaarlijkse stille tocht langs de Dokwerker niet alleen is bedoeld om terug te blikken. “Wij staan ook stil bij het hedendaagse racisme”, aldus T. Divendal van het comité.