BEWEGEND LICHT

Verkoopadressen bij het bedrijf van Vos, inl 0594-504334.

Ontwerper Sebastiaan Vos maakt bij het ontwerpen van zijn objecten bij voorkeur gebruik van wetten uit de natuurkunde. Vos is bijvoorbeeld gefascineerd door het omzetten van energie in beweging. Zijn Kantelaar© is een kandelaar met een contragewicht. Naarmate de kaars langer brandt, komt deze omhoog totdat de kaars tenslotte loodrecht op tafel staat. Als variant hierop heeft hij de Lifter© ontwikkeld: bij dit object gaat een waxinelichtje langzaam de hoogte in.

Vos ziet zijn Kantelaar© als het eerste stuk van een drieluik over licht en beweging. Het tweede deel is de Luxus©, die op 24 februari op de grote woonbeurs Ambiente in Frankfurt wordt gepresenteerd. De Luxus© is te vergelijken met een flatgebouw, waarin steeds op een andere verdieping het licht gaat branden. Als extra gimmick bevat dit nieuwste ontwerp een stuk halfdoorzichtig papier, dat achter de 'ramen' bevestigd wordt. Op dat papier kan een bedrijf zijn logo laten drukken, maar veel leuker is natuurlijk een persoonlijke boodschap of een eigengemaakte tekening te laten oplichten. De objecten van Sebastiaan Vos zijn te koop in diverse designwinkels - de Luxus© pas na de beurs -, maar ook bijvoorbeeld in de winkel van het museum in Groningen. De adviesprijs van de Kantelaar© is ƒ 180,-, van de Lifter© tussen ƒ 60,- en ƒ 70,- (afhankelijk van de uitvoering) en de Luxus© gaat waarschijnlijk net iets minder dan ƒ 200,- kosten.

    • Gemma Naninck