Beurs herstelt dankzij hogere obligatiemarkt

AMSTERDAM, 22 FEBR. Dankzij koersstijgingen op Wall Street en opleving van de obligatiemarkt heeft de Amsterdamse effectenbeurs zich vanmorgen hersteld. Nedlloyd, onderwerp van overnamegeruchten, behoorde tot de sterkste stijgers met een winst van 1,80 gulden op 36,60 gulden.

AMSTERDAM De AEX-index noteerde omstreeks het middaguur 4,51 punten hoger op 508,42 punten. Volgens handelaren had de vraag naar het aandeel Nedlloyd, dat in augustus vorig jaar nog boven de 60 gulden noteerde, vanochtend een speculatief karakter. Het Britse maritieme vakblad Lloyds List suggereert deze week in een artikel dat de Deense reder Frederiksen een bod op Nedlloyd voorbereidt.

Ook de banken en verzekeraars stonden vanmorgen in de belangstelling. Aegon boekte een winst van 1,20 gulden op 70,10 Fortis Amev won zes dubbeltjes op 107,50 en ABN Amro en ING noteerden beide tachtig cent hoger op respectievelijk 72,40 en 46,90 gulden.

Ook de internationals werden gevraagd. Akzo boekte een winst van 1,40 gulden op 186,90, Philips, met een omzet van ruim 1,1 miljoen rond het middaguur het meest verhandelde aandeel, tachtig cent op 67,90. Koninklijke Olie steeg eveneens met 80 cent naar 226,60. Het olieconcern ondervond nauwelijks hinder van de naar beneden bijgestelde winstraming van de analisten van ING Barings. De meeste uitgevers moesten enkele dubbeltjes terug.

Axxicon, Besi en Baan, relatieve nieuwkomers op de Amsterdamse beurs, veroverden vanmorgen opnieuw een plaats in de top tien van sterkste stijgers. Axxicon boekte een winst van 3,40 gulden op 43,90, Baan steeg met 2,70 gulden tot 83,50 en Besi 1,50 gulden tot 25,40.

Veel obligatiekoersen verbeterden vanochtend met vier tot zeven dubbeltjes. Op de Europese valutamarkten wachten handelaren op de jongste cijfers over de geldgroei in Duitsland over de maand januari, die een voorbode kunnen zijn van een rentebesluit. Als de hoeveelheid geld in omloop groter is dan de beoogde 4 tot 7 procent zou de Bundesbank kunnen besluiten de rente niet te verlagen. De dollar opende vanmorgen nagenoeg onveranderd op 1,6265 gulden. In de loop van de ochtend kroop de Amerikaanse munt verder omhoog tot 1,6291.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren voor het eerst sinds een week winst geboekt. De Dow Jones-index van belangrijkste aandelen steeg met 57,44 punten tot 5515,97. De oorzaak van de stijging, die gelijk opliep met een opleving van de obligatiemarkt, lag in de uitlatingen van Alan Greenspan, president van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank.

Handelaren concludeerden daaruit voorzichtig dat de rente in de VS misschien verder omlaag kan. Greenspan was optimistisch over de komende economische ontwikkelingen in de VS, maar zijn toon was iets minder positief dan afgelopen dinsdag, toen hij een redelijk rooskleurig beeld gaf van de economie.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio sloot het Nikkei-225-gemiddelde voor de zesde achtereenvolgende handelsdag met verlies. De index voor de 225 belangrijkste aandelen op de beurs van Tokio sloot 31,29 punten lager op 20.340,94. Vooral Japanse institutionele beleggers stootten aandelen af. Zij toonden zich bezorgd over een verdere daling van de dollarkoers en een mogelijke verhoging van de rente. De beursomzet was echter matig.