Besi meldt verlies van 20 mln gulden

De toeleverancier voor de computerchipindustrie, BE Semiconductors Industries (Besi) uit Zevenaar, heeft vorig jaar een verlies geleden van 20,1 miljoen gulden gulden. Het negatieve resultaat hangt samen met eenmalige kosten van 55,7 miljoen gulden, onder meer door de overname van Meco International.

In werkelijkheid is volgens Besi, die pas enkele maanden op de beurs is genoteerd, sprake van een sterke prestatie. Op pro forma-basis is de winst gestegen tot 29 miljoen gulden, vergeleken met 9 miljoen in 1994. Volgens diezelfde berekening, waarbij ervan is uitgegaan dat Meco en Besi al één geheel vormen, steeg de omzet van 289,5 miljoen in 1994 tot 384,5 miljoen gulden vorig jaar.

Vooral de verkoop in het vierde kwartaal van 1995 was boven verwachting. Vergeleken met dezelfde periode in 1994 steeg de omzet met 43,5 procent tot 115,5 miljoen gulden. De winst in die drie maanden liep op tot 8,1 miljoen gulden. “Het financieel resultaat toont de verbetering bij alle produktielijnen”, deelt Richarc Blickman, president-directeur van Besi, mee.

Aandelen Besi gingen eind 1995 naar de Amsterdamse beurs, voor een introductieprijs van 20,94 gulden. Vanochtend daalde de koers 24 tot 23,60 gulden. Besi maakt machines die het omhulsel van chips produceren. In Nederland heeft het bedrijf onder meer vestigingen in Zevenaar en Den Bosch. De moedermaatschappij van Besi is de Duitse investeringsgroep Berliner Elektro.