Barre winter zet profvoetballers aan het denken

ROTTERDAM, 22 FEBR. Op het voetbalveld van Heerenveen glijdt terreincommissaris Klaas de Jonge op hoge noren richting tv-camera, waar hij nuchter meedeelt dat de wedstrijd van de plaatselijke SC geen doorgang kan vinden. Bij Cambuur Leeuwarden verrast trainer Han Berger zijn spelers met een dagje langlaufen op de Drentse hei. Na elke valpartij schenken de spelers het borrelglaasje schaterend vol. In het hoge noorden heeft de strenge winter nog niet tot een slecht humeur geleid.

De charme van extreme weersomstandigheden wordt niet door alle voetballers gedeeld. Ajacied Ronald de Boer vroeg zich na afloop van het Super-Cupduel in Zaragoza vertwijfeld af wanneer de ellende op de Nederlandse velden nu eens ophield. Vooral Ajax lijkt dit seizoen de dupe van het barre winterweer. De dalende vorm van de spelers loopt parallel met de dalende temperatuur. Ajax is als technische, aanvallend ingestelde ploeg in het nadeel op een slecht veld. Door de internationale successen heeft Ajax een overvol programma dat alleen maar voller geraakt naarmate meer duels worden afgelast.

Volgens trainer Louis van Gaal heeft zijn pleidooi voor een langdurige winterstop niets te maken met de huidige toestand van de velden. “Het gaat in de voetballerij om planning, organisatie en management.” De voormalige onderwijzer blijkt goed op de hoogte van het Noordeuropese klimaat. “De statistieken wijzen uit dat in de maanden januari en februari de kans op afgelasting het grootst is.”

Als woordvoerder van de organisatie Coaches Betaald Voetbal (CBV) propageert Van Gaal een winterstop tussen half december en begin maart. De overbelaste spelers krijgen in dat geval tijd om te herstellen in warme oorden, ze zijn in het voorjaar vervolgens fit genoeg om tot de zomer door te spelen. Het voorstel van Van Gaal wordt door zijn collega's bij de CBV onderschreven. Voetbal is voor hen een zomersport.

De trainers werden deze week in hun opvatting gesteund door inspanningsfysioloog J. Geijsel die in Trouw een wetenschappelijk onderbouwde relatie legde tussen de lage temperatuur en de vergrote kans op blessures. “Verantwoord explosief bewegen is onmogelijk op bevroren velden”, zegt Geijsel. “In de wintermaanden zijn de gewrichtsbanden zwakker, waardoor de belastbaarheid geringer wordt.” Volgens Geijsel functioneren de sensoren in het lichaam slechter bij koud weer. De sporter zou minder goed in de gaten hebben wat hij zich kan permitteren.

KNVB-bestuurder W. van Rhee is bang dat het voorstel tot organisatorische problemen leidt, als de vorst zich ook in de maanden december of maart voordoet. De Nederlandse competitieleider verwijst naar de Duitse Bundesliga die de afgelopen twee maanden stil lag, maar vorige week bij de hervatting toch weer werd geplaagd door een aantal afgelastingen.

Van Rhee wil de winterstop slechts enkele weken uitbreiden, tot eind januari. “Zolang we de inhaalwedstrijden nog niet in april hoeven te plannen, is het probleem voor ons hanteerbaar.” Hij zegt een beetje moe te worden van alle jammerverhalen. “Laten we er met zijn allen de schouders onder zetten en proberen een bespeelbaar veld af te leveren.” In Heerenveen zullen de bestuurders hun schouders ophalen bij de suggestie van Van Rhee. In het Abe Lenstra-stadion is het veld deze week tot veertig centimeter onder de grond bevroren. Trainer Foppe de Haan verwacht nog minstens vier weken geen thuisduel te kunnen spelen, ongeacht de weersverwachtingen.

De Friese voetbaltempel mag dan een verrijking zijn voor de eredivisie, het gemis aan veldverwarming laat zich deze winter gelden. NAC-directeur M. Vreijsen sprak vorige week vol trots over een Bredase primeur. Het nieuwe stadion van NAC krijgt als eerste onderkomen in Nederland een veldverwarming. Vooral in Engeland beschikken veel clubs over een buizenstelsel onder de grond. De groene grasmat van Liverpool was tijdens de interland Nederland-Ierland een aardig voorbeeld hoe schitterend een voetbalveld er in de wintermaanden bij kan liggen.

De veldverwarming kost NAC circa vierhonderdduizend gulden. De verwachte stookkosten worden geraamd op een kleine zeven mille per jaar. De Amsterdam Arena, die een week later wordt opgeleverd, krijgt trouwens ook veldwarming en is over een half jaar tevens voorzien van een schuifdak dat de meest extreme weersinvloeden beperkt. Ook PSV overweegt veldverwarming.

Namens de KNVB stelt Van Rhee momenteel een onderzoek in naar de haalbaarheid van een verplichte veldverwarming bij alle Nederlandse profclubs. De bestuurder vreest dat sommige gemeenten, gezien de hoge kosten, zullen tegenstribbelen. Maar Van Rhee verwacht dat alle betaalde verenigingen binnen drie jaar het nut van een verwarmd veld zullen inzien.

    • Jaap Bloembergen