Autodivisie drukt op jaarwinst Volvo

Het Zweedse concern Volvo, voor een derde eigenaar van de Nederlandse autofabrikant NedCar in Born die zich bezig houdt met de produktie van Volvo's en Mitsubishi's, heeft de winst voor belasting vorig jaar met ruim 20 procent zien dalen tot 13,05 miljard kroon (3 miljard gulden). Dat was het gevolg van “onbevredigende” resultaten in de personenwagendivisie Volvo Car. In deze sector schrapt het concern 2260 banen om de kosten te drukken. Dat zal geen gevolgen hebben voor NedCar, zo deelde Volvo mee.

Volvo Car boekte in het vierde kwartaal van vorig jaar een negatief bedrijfsresultaat van 841 miljoen kroon (198 miljoen gulden). Over het hele jaar daalde het bedrijfsresultaat fors van 2,77 tot 1,09 miljard kroon (256 miljoen gulden). Volgens Volvo neemt de concurrentie bij personenauto's steeds meer toe, wat ten koste gaat van de winstmarges.

In de produktie vervallen 1500 banen, in de administratieve diensten gaan er 760 verloren. In Zweden verdwijnen de meeste arbeidsplaatsen in de produktie (1200). Als eerste stap biedt de onderneming aan alle werknemers die in 1936 of eerder zijn geboren een pensioen aan. Nadat bekend is wie zich daarvoor aanmelden zal worden bepaald hoeveel ontslagen er zullen vallen. Volvo heeft ook fabrieken in de Belgische stad Gent, in Canada en Zuidoost-Azië.

Veel beter draaide de vrachtwagendivisie Volvo Truck. De fabrieken in Europa konden de vraag niet aan, waardoor de leveringstijden opliepen. Toch wist de divisie haar marktaandeel te vergroten. Het bedrijfsresultaat steeg van 4,05 miljard kroon tot 5,07 miljard kroon (1,2 miljard gulden).

De omzet van het Volvo-concern nam vorig jaar met 10 procent toe tot 171,5 miljard kroon (ruim 40 miljard gulden). In de personenwagendivisie groeide de omzet met ruim 13 procent tot 83,3 miljard kroon (19,5 miljard gulden).

Het concern wil verder af van zijn aandelen Swedish Match. Wie een aandeel Volvo bezit, kan een aandeel kopen van de Zweedse producent van tabaksprodukten, lucifers en wegwerpaanstekers. De aandelen krijgen notering aan de beurs van Stockholm en de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq.