ANTIQUES ROAD SHOW

Antiques Roadshow, 25 februari 10-16u, St. Olof's Kapel, Barbizon Palace Hotel (t.o. Centraal Station), Amsterdam.

Iedereen die van oude spullen houdt en wel eens een rommelmarkt of veilinghuis bezoekt, hoopt in het diepst van zijn hart natuurlijk de vondst van zijn leven te doen: de paraplustandaard die zo niet Ming, dan toch tenminste Ch'ing porcelein blijkt te zijn. Of het twintig maal overgeschilderde tafeltje dat in werkelijkheid een elegante Chippendale in vermomming is. En natuurlijk houdt elke gesloten vioolkist de belofte in van een Stradivarius. Van alle mensen die er langs lopen zijn wij dan de enigen die beschikken over een scherpe blik, gekoppeld aan kennis van zaken en veel goede smaak. Waardoor wij voor een appel en een ei een meesterwerk op de kop tikken.

De Antiques Roadshow, het BBC-programma dat de Walter Mitty in elk van ons wakker houdt, komt aanstaande zondag, voor het eerst in zijn bestaan, voor opnamen naar ons land. De formule van het programma, dat al zeventien seizoenen wordt uitgezonden en waarvan sinds enkele jaren ook een Nederlandse imitatie bestaat, is simpel: huur een grote zaal, zet daarin een stel ervaren kunstexperts en nodig iedereen uit om langs te komen en gratis zijn of haar spullen te laten taxeren. In Engeland komen er gemiddeld drieduizend personen op af met ieder zo'n vier voorwerpen. Het enorme aanbod variëert van monstrueuze prullaria tot beeldschone kostbaarheden. Het leukst zijn natuurlijk die gevallen, waarin nietsvermoedende mensen zich melden met een voorwerp dat een fortuin waard blijkt te zijn. Op de kop getikt op een markt, of al sinds generaties in de familie. Eerder dit seizoen was er de dame in Schotland, die op een rommelmarkt voor vijftig pence een schilderij had gekocht waarop een kat was afgebeeld. Het werd geschat op 35.000 gulden, op een veiling bracht het onlangs 55.000 gulden op. Het record tot nu toe werd een jaar geleden bij de opnamen in Brussel gevestigd: daar meldde zich iemand met onder zijn arm een map aquarellen, die ooit van zijn grootvader waren geweest. Geschat op minstens een kwart miljoen werden ze enkele maanden geleden geveild voor 630.000 gulden.

Het kan dus de moeite lonen om even op zolder die oude spullen op te zoeken waarvan u zich al jaren afvraagt of het nog wat waard is, en u zondag te melden. Om 4 uur gaan de deuren dicht, maar iedereen die dan binnen is wordt nog geholpen.

    • Bart Jippes