Winst Delta Lloyd stijgt met bijna vijftig procent tot 294,5 mln

AMSTERDAM, 21 FEBR. De netto winst van Delta Lloyd is afgelopen jaar met 48,6 procent gestegen tot 294,5 miljoen gulden. De scherpe toename is onder meer gerealiseerd, doordat voor het eerst in enkele jaren geen bijzondere lasten voor reorganisatie ten laste van het resultaat zijn gebracht.

Dat heeft Delta Lloyd, een volledige dochter van het Britse Commercial Union, vanmorgen bekend gemaakt. Delta Lloyd heeft in het afgelopen jaar een ingrijpende reorganisatie afgerond, die drie jaar geleden werd ingezet om de winstgevendheid te verbeteren. Voor dit jaar verwacht het bedrijf “een verdere stijging” van de winst.

Delta Lloyd heeft in het afgelopen jaar de omzet in de sector levensverzekeringen met 9,6 procent zien teruglopen tot 1,8 miljard gulden. Volgens de verzekeraar is dit omzetverlies een gevolg van de reorganisaties en “een bewust terughoudend beleid in sommige marktsegmenten”. “Met name bij de koopsompolissen signaleert de directie van de verzekeraar “zeer agressief gedrag om marktaandeel te kopen. Wij achten dit een ongezonde en ongewenste ontwikkeling.”

De sterke concurrentie op de markt voor koopsompolissen leidt volgens Delta Lloyd tot “te lage tarieven”. De verzekeraar heeft zich daarom “bewust terughoudend opgesteld en het resultaat zwaarder laten wegen dan het marktaandeel”. Het resultaat voor belastingen in het levenbedrijf steeg in het afgelopen jaar met 9 procent van 278,8 tot 304 miljoen gulden.

De verkoop door Delta Lloyd van de zogenoemde unit linked-verzekerings- en spaarfondsprodukten is in het afgelopen jaar gestegen. Delta Lloyd heeft in dit snelgroeiende marktsegment sinds enkele weken een nieuwe concurrent in de Rotterdamse beleggingsgroep Robeco. Rozeker - de verzekeraar van Robeco die begin deze maand is opgericht - richt zich met name op deze fiscaal aantrekkelijke polissen waarvan de uitkering afhankelijk is van de resultaten van een mix van beleggingen.

De totale omzet van Delta Lloyd daalde in 1995 licht tot ruim 4,7 miljard gulden. Het aantal medewerkers - herberekend naar voltijds banen - is in het afgelopen jaar gedaald van 2.396 tot 2.281. Eind 1990 had de verzekeraar nog iets meer dan 3.000 werknemers in dienst. Delta Lloyd verwacht dat het aantal werknemers het komend jaar opnieuw licht zal dalen.