Verkiezingen in Israel op 29 mei

TEL AVIV, 21 FEBR. De belangrijkste Israelische partijen zijn het gisteren na lang touwtrekken eens geworden over het houden van vervroegde algemene verkiezingen op 29 mei.

Premier Shimon Peres had aanvankelijk op 21 mei gemikt, terwijl de Likud-oppositie en religieuze partijen meer heil zagen in een datum begin juni. Terwijl deze hindernis is genomen heeft de ex-Likud vice-premier en minister van buitenlandse zaken David Levy gisteren in Tel Aviv de vorming van een nieuwe politieke partij 'Gesher' (Brug) aangekondigd. Aan het hoofd van zijn eigen partij denkt Levy tussen de zeven en tien zetels in de Knesset te kunnen veroveren. Opiniepeilingen zijn hem minder gunstig gezind en houden het op maximaal vier zetels.

De partij van David Levy dingt naar de stemmen van de grote Marokkaanse gemeenschap in Israel en zal de verkiezingscampagne met een sterke sociale boodschap ingaan. Tijdens een persconferentie zei Levy gisteren dat zijn partij deel zal willen uitmaken van een door de Arbeidspartij te vormen regering, maar ook een coalitie met Likud niet uit de weg zal gaan. “Wij zijn een centrumpartij”, zei hij nadrukkelijk.

Tijdens de algemene verkiezingen zal Israel voor de eerste maal zijn premier rechtstreeks kiezen, waardoor deze ten opzichte van de partijen een sterke positie zal innemen en aanzienlijk minder gevoelig zal zijn voor politieke chantage tijdens de kabinetsformatie dan in het verleden het geval was.

David Levy heeft zich naast de premier Shimon Peres en Binyamin Nethanyahu, de leider van de Likud-oppositie, ook in de race om het premierschap gestort. Deze moet in de eerste ronde met meer dan de helft van de stemmen worden beslist. Likud vreest dat Levy nogal wat stemmen van Nethanyahu zal aftroggelen waardoor de kansen van Peres om tijdens de eerste ronde onmiddellijk tot premier te worden gekozen wat zullen stijgen.

Peres zei gisteren dat tientallen, zoniet honderden of zelfs duizenden Israeliërs plannen smeden om hem en ministers uit zijn regering te vermoorden. Na de moord op zijn voorganger, Yitzhak Rabin, wordt Peres als een Amerikaanse president door de Shin Beth, de binnenlandse veiligheidsdienst, bewaakt. Dat bleek gisteravond toen hij een verzoeningsbijeenkomst met de Ethiopische joodse gemeenschap in Tel Aviv bijwoonde.

Omringd door een kordon veiligheidsagenten kwam Peres de zaal binnen. De genodigden moesten een half uur voor het begin van de bijeenkomst al in de zaal zijn en werden aan een uitgebreide veiligheidsinspectie onderworpen. De bijeenkomst werd belegd na de gewelddadige demonstratie van de Ethiopische joden in Jeruzalem, vorige maand, toen bekend werd dat hun bloed voor donor-doeleinden voor de schijn werd afgenomen. Het werd wegens mogelijke aanwezigheid van het aids-virus vernietigd.

Woordvoerders van de Ethiopische gemeenschap beklaagden zich in tegenwoordigheid van Peres over discriminatie, racisme, en onverschilligheid van de Israelische maatschappij jegens hen. Premier Peres zei dat zijn regering een aantal beslissingen heeft genomen om de integratie van de Ethiopische joden in Israel te vergemakkelijken. Hij en de minister van Immigratie Tsaban deden een dringend beroep op Israels opperrabbijnen de Ethiopische joden “eindelijk als joden te erkennen”.

Om veiligheidsredenen heeft Peres gisteren besloten de afgrendeling van de Westelijke Jordaanoever en de Strook van Gaza voor onbepaalde tijd te verlengen. Hij is bang dat een Palestijnse terroristische aanslag in Israel voor de algemene verkiezingen de kansen van de Arbeidspartij om de verkiezingen te winnen aanzienlijk zal verkleinen. Deze politiek kost de Palestijnen veel geld; dagelijks verdienen Palestijnse arbeiders in Israel met elkaar drie miljoen gulden.

    • Salomon Bouman