TOSCAANSE BALLETJES VAN ENZO

Aan de Via Camollia in de oude binnenstad van Siena, in de wijk van de slak, bevindt zich het restaurant 'Da Enzo' van Enzo Parri. Net als zijn moeder, die als kokkin in het palazzo van een rijke Italiaanse familie werkte, houdt Parri van de typische Toscaanse produkten en gerechten. Ik mocht hem bij het koken op de vingers kijken. Dit is zijn recept voor 'Malfatti della Casa', 'mislukte' ricotta-balletjes van het huis. Wat er zo mislukt aan is, is mij een raadsel. Ze smaken uitstekend bij een lekker glas (Italiaanse) wijn.

Voor vier personen is nodig:

500 gram ricotta

330 gram geblancheerde en goed uitgeknepen spinazie

1 ei

100 gram boter

beetje nootmuskaat

salieblaadjes

geraspte Parmezaanse kaas

zout

Breng in een ruime pan water met een beetje zout aan de kook. Meng intussen de ricotta, spinazie, nootmuskaat, en het ei door elkaar. Het moet een vrij stevig mengsel zijn. Maak met behulp van bijvoorbeeld een ijsbollepel balletjes ter grootte van een bitterbal. Doe steeds een stuk of zes balletjes in het kokende water. Zodra ze boven komen drijven, zijn ze gaar. Schep de ballen uit het water en laat ze uitlekken. Roer de fijngehakte salieblaadjes door de boter. Strooi kaas over de ballen, die met botersaus - en wellicht een stukje brood - gegeten worden.

    • Anne Scheepmaker