Suikerfeest

NUNSPEET - Duizenden moslims in Nederland vieren dezer dagen het einde van de vastenmaand Ramadan. In Nunspeet kwamen vanochtend tientallen moslims bij elkaar in het Bait Un Noer (huis van licht). De Ramadam begon dit jaar op 22 januari - vanaf die dag mochten gelovige moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten of drinken. De periode van vasten is bedoeld om “tot een sterke binding met de Genadevolle, de Barmhartige, de Vergevensgezinde en de Meester van de Dag des Oordeels te komen”, zoals de Ahmadiyya moslim gemeenschap in Nunspeet verklaarde, “en onszelf te verrijken door het voortdurend zoeken naar Zijn welbehagen”. Aan het einde van de Ramadan volgt het suikerfeest, waarbij moslims bij elkaar op bezoek gaan en elkaar feliciteren met het volbrengen van de Ramadan. In Nunspeet begon men vanochtend met een gebed, gevolgd door spelletjes voor de kinderen en een gezamenlijke maaltijd waarbij vooral zoetigheden werden genuttigd. Tijdens het suikerfeest mogen schoolbesturen de islamitische leerlingen vrij geven, omdat het een religieus feest betreft. “Tijdens het suikerfeest heb ik slechts enkele kinderen in iedere klas”, aldus directeur De Vos van basisschool Mondriaan in Dordrecht.