Sloop Russische raketlanceersilo's

ABB Asea Brown Boveri, het Zweeds/Zwitserse industrieconcern, heeft haar Amerikaanse dochter ABB SUSA een opdracht verleend ter waarde van 31 miljoen dollar om in de republiek Kazachstan, destijds onderdeel van de Sovjet-Unie, op vier verschillende lokaties (Zhangis-Tobe, Derzhavisnk, Balapan en Leninsk) totaal 148 raketlanceerinrichtingen te slopen. Het betreft platforms, raketsilo's en bijbehorende lanceerinstallaties voor nucleaire intercontinentale raketten (ICBM's: Intercontinental ballastic missiles). De ontmanteling en de werkzaamheden om de lanceerplaatsen geheel op te ruimen zullen drie jaar vergen.

ABB kreeg dit bijzondere contract van het U.S. Defense Nuclear Agency en wordt mogelijk gemaakt door het Amerikaanse Stategic Offensive Arms Eliminations programma, een onderdeel van het Cooperative Threat Reduction program, waarmee aan Kazachstan, Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland financiële hulp wordt verleend voor het ontmantelen van deze wapens.

ABB SUSA's partner is Brown & Root, een onderdeel van het Amerikaanse concern Halliburton.